Sypana szarlotka
Sypko. jabłka. cynamon. sypko. jabłka…
Dzisiaj będzie bez ucierania, bez ubijania, bez miksowania, bez żadnych przyrządów kuchennych oprócz: tartki do jabłek, starcia masła i łyżki do wymieszkania składników, będzie szło, a raczej się sypało szybko, jak z płatka ; ) Jestem zachwycona tym przepisem. Jest taki szybki. Polecam!
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 szklanka kaszy manny
1,5 czubatej łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 kg jabłek, najlepiej kwaśnych
cynamon
3/4 kostki masła (około 170 g)*
Mąkę, cukier, kaszę i proszek wymieszać. Podzielić na 3 części.
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Tortownicę o średnicy 23 wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód). Boki wysmarować masłem.
Na dno formy wysypać jedną część suchych składników, na nie rozłożyć połowę jabłek, każdą wartwę posypać cynamonem. Następnie wysypać drugą część suchych składników, rozłożyć równomiernie resztę jabłek. Na wierzch wysypać ostatnią porcję suchych składników.
Masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach i równomiernie rozłożyć na wierzchu ciasta.
Tortownicę owinąć folią aluminiową po to, by w razie czego masło nie wypływało spodem lub wstawić do innej blaszki.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut.
* masło najlepsze do ścierania zimne, prosto z zamrażarki
Smacznego