Surówka z kapusty pekińskiej i orzechów włoskich
Pyszna, bardzo prosta i szybka surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem kwaśnego jabłka, ogórka, rzeżuchy, orzechów i jogurtowego sosu. Wszystkie składniki bardzo dobrze ze sobą smakują.
Polecam jako dodatek do pieczywa lub obiadu
Miłego dnia ; )
Składniki:
1 nieduża główna kapusty pekińskiej
1 kwaśne jabłko
1 zielony ogórek
1/3 szklanki kiełków rzeżuchy + do dekoracji
1 cebula dymka ze szczypiorkiem
1/2 szklanki orzechów + dekoracji
1 mały jogurt naturalny (200 g)
1/2 łyżeczki musztardy
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki oleju z orzechów włoskich (u mnie formy Oleofarm)
do smaku: sól i pieprz
Kapustę umyć, osuszyć i drobno poszatkować. Dodać do dużej salaterki. Ogórka umyć i pokroić w półplasterki, jabłko umyć, obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach, cebulę i szczypiorek drobno pokroić, orzechy poszatkować, kiełki rzeżuchy przekroić na pół. Dodać wszystkie składniki do kapusty. W osobnym naczyniu wymieszać olej z sokiem z cytryny, przyprawami i musztardą, jogurtem, wymieszać i polać zawartość w salaterce. Wymieszać.
Surówkę przed konsumpcję polecam, aby postała ok 20 minut, aby smaki się przegryzły.
Udekorować kiełkami rzeżuchy i orzechami włoskimi.
Smacznego!