Sok z czerwonej porzeczki
Domowy sok z czerownej porzeczki
Wspaniale nadaje się na gorące dni – do soku dodać wodę i parę kostek lodu, a także na zimę – kubek gorącej herbaty z sokiem i wieczór z książką pod kocykiem wspominając słoneczne dni lata! Nie ma to jak domowy wyrób, naprawdę się opłaca trochę bałaganu w kuchni : )
Składniki:
1,5 kg czeronej porzeczek
3 kg cukru
3 łyżki kwasku cytrynowego
Czerwone porzeczki, a następnie osuszyć. Zalać je 3 litrami wody, zagotować i gotować jeszcze 10 minut. Następnie wszystko przecedzić przez sito.
Do soku dodać cukier i zagotować. Następnie dodać kwasek cytrynowy i wymieszać.
Gorący sok porzeczkowy wlać do ciepłych słoików. Zakręcić słoiki i odwrócić do góry dnem.
Sok ten rozcieńcza się z wodą.
Ze składników wyjdzie ok. 4 litry soku.
Smacznego ; )