Śniadaniowe ciasto cytrynowe z Waldorf-Astoria
Słoneczne ciasto cytrynowe na piękny, słoneczny dzień
Ten przepis jest ulubionym ciastem ekipy kucharskiej i cukierniczej hotelu Waldorf-Astoria* stąd też jego nazwa.
Rankiem kiedy chef John Doherty zjawia się w pracowni cukierniczej, na stole czeka właśnie to ciasto, pokrojone w kawałki i każdy z pracowników może miło rozpocząć dzień. My również poszliśmy w ich ślady i delektujemy się smakiem tego ciasta.
Ciasto nie tylko na śniadanie, ale też idealne do popołudniowej herbaty. Jest idealnie słodkie, z cudownym cytrynowym aromatem i smakiem, lekko wilgotne. Naprawdę pyszne ; )
Zaraz wychodzimy na popołudniowy spacer, napewno zabierzemy po kawałku ciasta w rękę…
Miłego dnia
Składniki na ciasto:
1 ½ szklanki mąki1 szklanka cukru
4 jajka
6 łyżek rozpuszczonego i wystudzonego masła
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ szklanki śmietany 22 %
4 łyżki soku z cytryny
skórka z 3 cytryn
Składniki na lukier:
½ szklanki cukru pudru + sok z cytryny
W naczyniu wymieszać mąkę z cukrem, roztrzepanymi jajkami i proszkiem do pieczenia. W oddzielnym naczyniu połączyć ostudzone masło, śmietanę oraz sok i skórkę z cytryny, dodać do suchych składników i zmiksować na gładka masę. Keksówkę (wymiary 30 x 10 cm ) wysmarować masłem i obsypać bułką, napełnić ciastem.
Piec ok. 60 minut w 175oC, sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone, wystudzone ciasto polukrować (ja nie lukrowałam).
Smacznego!
*Waldorf-Astoria, The Waldorf-Astoria Hotel – nowojorski hotel, położony na Manhattanie, należący do grupy hoteli Waldorf=Astoria w ramach sieci Hilton.
Początkowo były to dwa hotele. Właścicielem pierwszego, otwartego w 1893 roku, był William Waldorf Astor. Drugi należał do jego kuzyna, Johna Jacoba Astora IV, i został otwarty w 1897 roku.
W 1949 roku został zakupiony przez Conrada Hiltona. Obecną nazwą hotelu jest The Waldorf=Astoria Hotel (dywiz zastąpiono znakiem równości).