Słonecznikowiec

slonecznikowiec

slonecznikowiec2

slonecznikowiec3 slonecznikowiec4

slonecznikowiec5

slonecznikowiec8

Aby spróbować smak tego ciasta musicie najpierw upiec biszkopt (można dzień wcześniej). Następnie należy przygotować masę budyniową, podgrzać masę kajmakową, ubić słodką śmietanę i uprażyć słonecznik. Ostudzony biszkopt należy przekroić na 3 blaty i przełożyć w następujący sposób: 1 blat -> masa budyniowa -> 2 blat -> masa kajmakowa -> 3 blat -> ubita śmietana kremówka -> prażony słonecznik i gotowe!

Bardzo smaczne, wilgotne, przekładane ciasto na biszkopcie, idealne do codziennej kawy lub na imieninowy/urodzinowy stół.
Przyjemnej niedzieli!

 

Składniki na biszkopt:

4 duże jajka

3/4 szklanki cukru

3/4 szklanki mąki

płaska łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka ciepłej wody

 

Składniki na krem budyniowy:

3 szklanki mleka

3/4 szklanki cukru z prawdziwą wanilią

125 g masła

4 łyżki mąki pszennej

5 łyżek mąki ziemniaczanej

3 jajka

 

Dodatkowo:

1 puszka masy kajmakowej 500 ml śmietany kremówki 36 % + 1 łyżka cukru pudru

1 szklanka podprażonego słonecznika

 

Na patelni lekko przyrumienić słonecznik. Odłożyć do całkowitego ostygnięcia.

Białka ubić z cukrem na puszystą, kremową masę, następnie dodać żółtka, wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Na koniec wlać wodę i ponownie wymieszać. Ciasto wyłożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy o wymiarach 24 x 24 cm. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Wyciągając biszkopt z piekarnika zrzucić go z wysokości naszych kolan na podłogę lub deskę. Zostawić do całkowitego ostudzenia. Przekroić na 3 równe części, aby powstały 3 blaty biszkoptu.

Przygotować masę budyniową: Zagotować 2 szklanki mleka z cukrem i masłem. Pozostałą szklankę zmiksować z jajkami i mąką, po czym wlać do gorącego mleka. Gotować 1 – 2 minuty, energicznie mieszając, by pozbyć się ewentualnych grudek. Budyń lekko przestudzić i wylać na 1 blat biszkoptu. Przykryć drugim blatem i wyłożyć podgrzaną masę kajmakową. Przykryć trzecim blatem. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając łyżkę cukru pudru. Wyłożyć ubitą śmietanę kremówkę na 3 blat biszkoptu. Wierzch posypać podprażonym słoneczkiem.

Ciasto przechowywać w lodówce.

Smacznego!

 

slonecznikowiec6

slonecznikowiec9

Comments are closed.