Słodkie rogaliki drożdżowe z nadzieniem

 Drożdżowa ochota : )

 

Od początku tygodnia chodzi za mną drożdżowy wypieki. Na szczęście w lodówce miałam pół paczki drożdży, więc dzisiaj u nas we Wrocławiu drożdżowe rogaliki na poprawę humoru : ) 

Rogaliki są bardzo drożdżowe, delikatne, lekko kruche, przełożone u mnie powidłami śliwkowymi – czekośliwką. Mojemu R. bardzo smakują : ), a to już połowa sukcesu ; ) uwielbiam patrzeć jak sięga po następnego rogala..

 

 

 

Składniki na ok 24 rogaliki:

25 dag mąki pszennej

4 dag drożdży

1/4 szklanki letniego mleka

3 łyżki cukru

2,5 dag rozpuszczonego masła

1/2 opakowania cukru waniliowego

1 jajko

do przełożenia: powidła śliwkowe, kostka czekolady, nutella – co najbardziej lubicie

Drożdże i cukier wymieszać z letnim mlekiem, wlać do mąki, lekko przemieszać i zostawić na chwilę pod przykryciem, żeby zaczyn zaczął pracować. Następnie dodać masło, cukier waniliowy i jajko. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką.

Podzielić ciasto na dwie części, każdą rozwałkować na okrągły placek o grubości 1/2 cm. Każdy podzielić na 6 części tak, by powstały trójkąty (tak jak kroi się tort). Na każdym trójkącie położyć 1 łyżeczkę powideł przy szerszym końcu, zwinąć rogaliki, ułożyć na natłuszczonej blasze w sporych odstępach i odstawić w ciepłe miejsce.

Kiedy rogaliki wyrosną
wstawić je do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut w 200ºC.

Smacznego! : )

 

Comments are closed.