Słodkie rogaliki drożdżowe z nadzieniem
Drożdżowa ochota : )
Od początku tygodnia chodzi za mną drożdżowy wypieki. Na szczęście w lodówce miałam pół paczki drożdży, więc dzisiaj u nas we Wrocławiu drożdżowe rogaliki na poprawę humoru : )
Rogaliki są bardzo drożdżowe, delikatne, lekko kruche, przełożone u mnie powidłami śliwkowymi – czekośliwką. Mojemu R. bardzo smakują : ), a to już połowa sukcesu ; ) uwielbiam patrzeć jak sięga po następnego rogala..
Składniki na ok 24 rogaliki:
25 dag mąki pszennej
4 dag drożdży
1/4 szklanki letniego mleka
3 łyżki cukru
2,5 dag rozpuszczonego masła
1/2 opakowania cukru waniliowego
1 jajko
do przełożenia: powidła śliwkowe, kostka czekolady, nutella – co najbardziej lubicie
Drożdże i cukier wymieszać z letnim mlekiem, wlać do mąki, lekko przemieszać i zostawić na chwilę pod przykryciem, żeby zaczyn zaczął pracować. Następnie dodać masło, cukier waniliowy i jajko. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką.
Podzielić ciasto na dwie części, każdą rozwałkować na okrągły placek o grubości 1/2 cm. Każdy podzielić na 6 części tak, by powstały trójkąty (tak jak kroi się tort). Na każdym trójkącie położyć 1 łyżeczkę powideł przy szerszym końcu, zwinąć rogaliki, ułożyć na natłuszczonej blasze w sporych odstępach i odstawić w ciepłe miejsce.
Kiedy rogaliki wyrosną
wstawić je do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut w 200ºC.
Smacznego! : )