Śliwkowa nutella
Konfitura śliwkowa z czekoladą. kalorie.
Ostatnio mam manię wyjadania nutelli ze słoiczka, a ja tutaj za tydzień szukuję się na wyjazd do Chorwacji i warto byłoby nie przytuć, więc mam na to sposób – mniej kaloryczna, równie smaczna, może nawet lepsza czekośliwkowa nutella : ) Polecam!
Składniki:
3 kg śliwek węgierek bez pestek
1 kg cukru
2 cukry waniliowe
100 g ciemnego kakao
Śliwki przepuścić przez maszynkę, przełożyć do garnka, wsypać cukier i gotować na małym ogniu często mieszając około 2 godzin, aż część wody odparuje i masa nieco zgęstnieje. Około 10 minut przed końcem gotowania wsypać cukier waniliowy i kakao i dokładnie wymieszać (po dodaniu kakao masa znacznie zgęstnieje, więc przed jego wsypaniem masa nie może być zbyt gęsta).
Gorącą masę nakładać do wyparzonych słoików i odwracać je do góry nogami, żeby się zakleiły. Można też słoiki z nutellą pasteryzować około 10 minut.
Smacznego!