Skubaniec z brzoskwiniami i rabarbarem

Ach, ten skubany!

 

Z okazji dnia Chłopca upiekłam skubańca z brzoskwiniami i rabarbarem, które łącząc się dają idealne słodkawo-kwaśne połączenie : ) dziś w Dniu Waszego święta – Chłopaki, wszystkiego naj!

  

 

Składniki na ciasto:

1/2 kg mąki

30 dag masła (lub 25 dag masła + 2 łyżki smalcu – ciasto będzie bardziej kruche)

5 jajek

5 łyżek cukru pudru

1 szklanka cukru kryształu do piany

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki kakao

2 puszki brzoskwiń w syropie, pokrojone w kostkę

rabarbar, wg uznania, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę

Szerokim nożem posiekaj mąkę z zimnym masłem (i smalcem, jeśli dodajesz), zagnieć z cukrem pudrem, żółtkami i proszkiem do pieczenia. Ciasto podziel na 3 części, jedną rozwałkuj i wyłóż tortownicę lub blachę. Do drugiej części ciasta dodaj kakao, zagnieć. Z ciemnego ciasta zeskubuj kawałki i posypuj nimi owoce.

Z białek i cukru kryształu ubij bardzo sztywną pianę, wyłóż ją na ciemne ciasto.

Z pozostałego, jasnego ciasta zeskub palcami małe kawałki ciasta i posyp nimi pianę.

Piecz ciasto ok 60 minut w temp. 180°C.

Smacznego : )

Comments are closed.