Sernik z wiśniami w czekoladzie

 Wiśnie i sernik.

 

Sernik – odpowiednio słodki, lekki, bardzo puszysty, delikatny, rozpływający się w ustach, wigotny i maga kremowy, przypominający delikatnie ptasie mleczko : ) Połączenie tej cudownej masy serowej i wiśni w czekoladzie tworzy idealny duet : )  

 

 

Składniki na kruchy kakaowy spód:

170g mąki pszennej
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki kakao
100g rozpuszczonego masła

W misce wymieszać kruche składniki, dodać masło i wymieszać, aż utworzą się mokre okruszki.

lub

250 g ciastek digestive w mlecznej czekoladzie

110 g masła, roztopionego

Ciastka kruszymy lub mielimy na proszek blenderem, dodajemy roztopione masło, mieszamy dokładnie.

Dno tortownicy o śr. 26 cm (lub formę ok. 23×23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, zacisnąć obręcz, boki wysmarować masłem.
Okruszki wysypać na dno formy, palcami ugnieść aby powstał spód. Podpiec 10 minut w temp. 180 stopni.

Kiedy spód się piecze, przygotować masę serową.

Składnikia na masę serową:

 1000g półtłustego twarogu
450g kwaśnej gęstej śmietany 18-22%
240g cukru
7 jajek
2 laski wanilii lub 1 laska i 2 łyżki ekstraktu z wanilii
budyń waniliwowy

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Twaróg przetrzeć przez sitko lub zmielić trzykrotnie w maszynce do mielenia.
W misce wymieszać twaróg ze śmietaną i cukrem. Miksując na najniższych obrotach miksera dodawać po jednym jajku. Kiedy masa będzie jednolita dodać wyskrobane ziarenka wanilii (i ew. ekstrakt) oraz budyń i wszystko krótko zmiksować.
Masę wylać na podpieczony spód.
Piec 50 minut w temp. 170 stopni (wierzch będzie lekko niedopieczony, ale sernik „dojdzie”). Zostawić w wyłączonym piekarniku z zamkniętymi drzwiczkami na 2-3 godziny. Wystudzić w formie.

Składniki na polewę:

200g deserowej czekolady
50g masła
pół szklanki wiśni

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (miskę umieścić w naczyniu z gotującą się wodą), dodać masło i wymieszać, aż składniki się połączą. Następnie dodać wiśnie i wymieszać, aż wiśnie będą pokryte czekoladą. Przestudzoną polewą wylać na wystudzony sernik i równomiernie rozprowadzić.
Wstawić do lodówki na 4-5 godzin, następnie delikatnie oddzielić nożem od boków tortownicy, rozpiąć obręcz i przełożyć sernik na tacę.

 

Smacznego : )

 

Comments are closed.