Rozpływający się w ustach sernik z wiśniami

Wiśnia – królowa tej jesieni

 

Ten sernik pobił wszystkie! Tak delikatnego sernika jeszcze nigdy nie jadłam. Przed podaniem wyjełam go prosto z lodówki, a był tak delikatny, że naprawdę rozpływał się w ustach. Ostatnio przerzuciłam się na serniki, w których zamiast masła do masy serowej daje się śmietanę – naprawdę się opłaca. Spróbujcie ; ) 

Wiśnie zawierają cukry proste i pektyny, mangan i dużo kwasów owocowych. Działają przeciwzapalnie, m.in. zapobiegają zapaleniu tętnic, czyli chronią przed chorobami układ krążenia, a tym samym – serce. Głośno jest też o antynowotworowych właściwościach wiśni. Znajdujące się w nich substancje hamują rozrost komórek rakowych. Z kwiatów, ogonków i kory. Napar z suszonych kwiatów wiśni jest od dawna ceniony w medycynie ludowej. Stosuje się go jako środek napotny w zapaleniu płuc oraz wspomagająco przy leczeniu zapalenia spojówek, dlatego kupujcie wiśnie do sernika, wtedy wyrzuty sumienia zjedzenia następnego kawałka są mniejsze i zdrowsze ; )

 

Składniki na spód:

250 g ciastek digestive w mlecznej czekoladzie

 100 g masła, roztopionego

 

Ciastka kruszymy lub mielimy na proszek blenderem, dodajemy roztopione masło, mieszamy dokładnie.

Dno tortownicy o śr. 26 cm (lub formę ok. 23×23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, zacisnąć obręcz, boki wysmarować masłem.
Okruszki wysypać na dno formy, palcami ugnieść aby powstał spód. Podpiec 10 minut w temp. 180 stopni.

 

Kiedy spód się piecze, przygotować masę serową.

 

Składnikia na masę serową:

 

1000g półtłustego twarogu

 430g kwaśnej gęstej śmietany 18-22%

1 szklanka cukru

6 jajek

cukier waniliwowy

budyń waniliwowy

 

Dodatkowo do dekoracji:

0,5 szklanki wiśni z kompotu

 3 kostki gorzkiej czekolady, startej na dużych oczkach na tartce                               

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Twaróg przetrzeć przez sitko lub zmielić trzykrotnie w maszynce do mielenia.
W misce wymieszać twaróg ze śmietaną i cukrem i cukrem waniliowym. Miksując na najniższych obrotach miksera dodawać po jednym jajku. Kiedy masa będzie jednolita dodać budyń i wszystko krótko zmiksować.
Masę wylać na podpieczony spód. Wiśnie obtoczyć w mące i delikatnie poukładać na około sernika (wg własnych upodobań)
Piec 50 minut w temp. 170 stopni (wierzch będzie lekko niedopieczony, ale sernik „dojdzie”). Zostawić w wyłączonym piekarniku z zamkniętymi drzwiczkami na 2-3 godziny. Wystudzić w formie. Natępnie włożyć sernik do lodówki na całą noc. Przed podaniem udekorować na wierzchu startą czekoladą.

 

Smacznego : )

 

Comments are closed.