Sernik z trzema czekoladami
Pyszny, wilgotny, aksamitny, rozpływający się w ustach sernik, na ciasteczkowym spodzie, z trzema warstwami sera wymieszanego z czekoladą mleczną, gorzką i białą. Wierzch polany masą śmietanową. Coś idealnego dla serniko i czekoladożerców ; )
Miłego czwartku
Źródło: Kuchnia nad Atlantykiem (z moimi zmianami)
Składniki n spód:
150 g czekoladowych herbatników
50 g miękkiego masła
1 łyżka kakao
Składniki na masę serową:
1 kg serka homogenizowanego typu quark (użyłam ser z wiaderka)
150 g cukru (dałam 100 g)
25 g skrobi kukurydzianej (dałam 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej)
4 jajka
150 ml kwaśnej śmietany 20% tłuszczu (użyłam 18%)
1 łyżka ekstraktu z wanilii (można użyć 1 łyżeczkę cukru waniliowego)
100 g gorzkiej czekolady
100 g mlecznej czekolady
100 g białej czekolady
4 łyżki słodkiej śmietanki 30%
Składniki na polewę śmietanową:
150 g kwaśnej śmietany 18%
2 łyżeczki cukru pudru
Ciastka zmielić w malakserze lub włożyć do woreczka foliowego i zgnieść wałkiem na proszek. Wymieszać razem z masłem i kakaem. Otrzymaną masą wyłożyć dno tortownicy (dobrze ugnieść) o średnicy 23 cm. Piec około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzić do uzyskania temperatury pokojowej.
Ser z cukrem i ze skrobią zmiksować mikserem do uzyskania gładkiej masy. Przy nadal pracującym mikserze dodawać jajka, po jednym naraz. Następnie dodać kwaśną śmietanę i ekstrakt waniliowy. Zmiksować krótko, tylko do połączenia składników.
Białą czekoladę połamać, dać do miski i rozpuścić w kąpieli wodnej (można to zrobić w mikrofalówce: nastawić na 360 W i 50 sekund, wyjąć lekko roztopioną i intensywnie mieszać do całkowitego rozpuszczenia). Do lekko przestudzonej, rozpuszczonej, czekolady dodać 1 łyżkę śmietanki, wymieszać i stopniowo dodać 1/3 gotowej masy serowej (wagowo około 500 g), mikserem na małych obrotach zmiksować, aż do połączenia składników. Tak samo postąpić z mleczną i gorzką czekoladą, z tym że do gorzkiej czekolady dodać 2 łyżki śmietanki.
Na podpieczony i ostudzony spód wlać warstwę z gorzkiej czekolady, następnie łyżką bardzo ostrożnie i równomiernie nałożyć masę z mlecznej czekolady. Na samych wierzchu w taki sam sposób rozprowadzić masę z białej czekolady.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 min w 180ºC. Następnie zmniejszyć temperaturę do 160ºC i piec jeszcze przez około 1 godziny – 1 godziny 15 minut. Masa serowa powinna by ścięta (sztywna wzdłuż brzegów) i lekko wilgotna w środku ciasta. Pod koniec pieczenia wymieszać składniki na polewę śmietanową wyjąć sernik, rozprowadzić polewę na wierzchu i piec dodatkowe 10 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Ostudzony włożyć na kilka godzin do lodówki (co najmniej 4 godziny). Gdy będzie mocno zimny zdjąć obręcz tortownicy. Na drugi dzień jest najlepszy.
Smacznego.