Sernik z rosą

 na niedziele sernik ze słodkimi kropelkami rosy mieniącymi się w słońcu

 

Istnieją na świecie osoby, którym pragniemy nie dość, że oddać całe swoje serce i myśli to chcemy dać im wszystko co najpiękniejsze i najcudowniejsze. Mam szczeście, że otaczają mnie ludzie szczerzy, kochani, na których zawsze mogę polegać. To właśnie nim moje życie staje się kolorowe mimo jesiennej, burej pogody. Dziękuję wszystkim, którzy obdarzają mnie szczerym uśmiechem, bo dzięki nim aż chce się żyć i na przykład piec ciasta ; ) 

Ten sernik dedykuje wszystkim, których kocham. A jaki jest w smaku? Kremowy, pyszny, polski sernik, idealny na zbliżające się święta : ) Sernik cieszy nie tylko podniebienie, ale również oko dzięki cudownym kropelkom rosy.

 

Składniki:

Spód z ciasta:

1 szklanka mąki

120 g cukru

120 g masła

1 jajko

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1 szczypta soli

Masa serowa:

1 kg sera białego (najlepiej z wiaderka)

 4 jajka

4 żółtka

1 szklanka cukru

¾ szklanki oleju

2 szklanki mleka

2 budynie waniliowe

Piana na wierzch:

4 białka

½ szklanki cukru

 

Wszystkie składniki na ciasto starannie zagniatamy podsypując mąką i wkładamy do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie ciasto wałkujemy i wykładamy nim dużą blachę nasmarowaną margaryną. Pieczemy ok. 20 minut, aż ciasto lekko się zrumieni.

Wszystkie składniki na masę serową przekładamy do dużej miski i mieszamy mikserem na najwyższych obrotach co najmniej 5 minut. Masa jest dosyć rzadka, ale dzięki temu sernik po upieczeniu będzie delikatny i puszysty. Masę serową wykładamy na upieczony spód i pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Ubijamy białka, pod koniec ubijania dodajemy cukier i tak przygotowaną pianę wykładamy na sernik i wkładamy do piekarnika jeszcze na 15 minut. Piana nie może się spiec, w przeciwnym razie rosa nie wyjdzie.

Wyjmujemy z piekarnika, i spokojnie czekamy na pierwsze krople słodkiej rosy :)

Smacznego :)

Comments are closed.