Sernik z orzechami w polewie toffee
Aksamitny, kremowy sernik w stylu nowojorskim na ciasteczkowym spodzie, udekorowany polewą toffee z orzechami włoskimi.
Uczta dla podniebienia.
Miłego popołudnia
Składniki na spód:
200 g herbatników w czekoladzie
90 g masła
1 garść orzechów włoskich
Składniki na masę serową:
800 g sera 3-krotnie zmielonego
1 opakowanie budyniu waniliowego
4 jajka
125 g śmietany kremówki (30%)
3/4 szklanki cukru
Składniki na sos toffee:
100 ml śmietany kremówki
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
4 łyżki miodu
Dodatkowo:
90 – 100 g włoskich orzechów
Herbatniki i garść orzechów włożyć do malaksera i zmielić na drobny pył. Masło rozpuścić i dodać do ciasteczek. Zmiksować na gładką masę.
Tortownicę o średni 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem. Spód wyłożyć ciasteczkową masą i włożyć do lodówki na około 30 minut.
Do miski miksera wbić całe jajka, dodać cukier, proszek budyniowy i miksować na puszystą masę, następnie dodać poracjami twaróg i śmietankę miksując na najniższych obrotach.
Masę powoli wylać na ciasteczkowy spód. Wyrównać wierzch.
Piec w 180oC przez 20 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę pieczenia do 120oC i piec kolejne 90 minut.
Sernik studzić stopniowo uchylając drzwiczki piekarnika od małej szparki po coraz większą. Kiedy sernik będzie całkowicie wystudzony włożyć go do lodówki najlepiej na całą noc (co najmniej 6 godzin)
Następnego dnia przygotować polewę toffee: Wszystkie składniki oprócz kremówki umieścić w małym garnuszku i podgrzewać, do rozpuszczenia. Gotować przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu, do lekkiego zgęstnienia. Dodać kremówkę, zagotować. Zdjąć z palnika i lekko przestudzić.
Orzechy pokroić w kostkę wymieszać z polewą toffee i udekorować sernik na około.
Smacznego!