Sernik z musem jeżynowym

Królewski deser w kolorze fioletu


Cudowny ciasteczkowo – czekoladowy spód, bardzo kremowa, wilgotna, niemal aksamitna masa serowa i zdobiące wierzch fantazyjne wzorki z jeżnowego musu sprawiąją, że sernik smakuje, wygląda przepysznie, rozpływa się w ustach i na pewno jest wart króla czy królowej ; )

Ostrzegam, że trudno zaprzestać na jednym kawałku ;)

Pozdrawiam i życzę wszystkim miłej niedzieli! :-)

Inspiracja: Asia z Kwestii Smaku

 

Składniki na spód:

200 g ciasteczek digestive z czekoladą

90 g masła

Składniki na masę serową:

1 kg sera na serniki

250 ml śmietany kremówki

4 łyżki skrobi ziemniaczanej

3 jajka

1 szklanka cukru

1 cukier waniliowy

Składniki na mus jeżynowy

150 g jeżyn + 1 łyżeczka cukru

 

Uwaga! Wszystkie składniki do sernika powinny mieć temperaturę pokojową!

Piekarnik nastawić na 180oC. Na spód piekarnika włożyć żaroodporne naczynie wypełnione wodą (dzięki parze wodnej sernik będzie prosty jak stół i bardziej kremowy).

Tortownicę o średnicy 22 – 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem. Pokruszyć ciastka digestive lub zmiksować blenderem. Masło rozpuścić, wymieszać z herbatnikami. Gotową masą wyłożyć tortownicę i wyrównać powierzchnię. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Do dużej miski wsypać skrobię ziemniaczaną, cukier, cukier waniliowy i jajka – zmiksować na gładką masę. Następnie dodać ser i śmietanę i wymieszać krótko do połączenia się składników. 

Przygotować mus jeżynowy – jeżyny dokładnie zmiksować, następnie przetrzeć przez sitko i wyrzucić pestki. Do musu dodać cukier i dokładnie wymieszać.

Tortownicę ze spodem ciasteczkowym wyjąć z lodówki, wlać powoli do tortownicy masę serową a następnie na wierzch wykładać po łyżeczce musu jeżynowego starając się rozprowadzić go, tzn. „kłaść” na powierzchni, a nie zanurzać go w masie serowej. Wykałaczką zrobić kilkanaście „ósemek” w masie serowej, rozprowadzając mus jeżynowy tworząc fantazyjne wzorki po całej powierzchni

Gotowy sernik włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 60 – 70 minut.

Następnie stopniowo uchylać drzwiczki piekarnika (od małej szparki po coraz większą aż do całkowitego wystudzenia sernika). Następnie schłodzić sernik w lodówce przez 8 godzin (najlepiej przez całą noc).

Smacznego! :)


 

Comments are closed.