Sernik z musem jabłowym, karmelowym spodem ciasteczkowym i sosem karmelowym

11 listopada, Marcinki i coś słodkiego, ale to nie będą rogale ; -)…


Dzisiaj zapraszam na bardzo, ale to bardzo pyszny, aksamitny, delikatny, rozpływający się sernik, dzięki dodatkowi śmietany kremówki do masy serowej, na spodzie z ciasteczek karmelowych, (które dostałam od Picia :), z cieniutką warstwą musu jabłkowego z delikatnym cynamonowym aromatem, polany sosem karmelowym domowej roboty i udekorowany orzechami włoskimi.

Naprawdę taki kawałek jest grzechu wart, bo na pewno jest bardzo kaloryczny, ale kto by tam liczył kalorie ; ) zniknął w oka mgnieniu!

 

Miłego i słonecznego dnia :)


 

Składniki na spód:

200 g ciasteczek karmelowych ( u mnie takich – klik, klik)

90 g masła

 

Składniki na masę serową:

500 g twarogu ( u mnie z Wielunia)

1 budyń waniliowy

1 cukier waniliowy

1/2 szklanki cukru

4 jajka

150 ml śmietany 30%

 

Składniki na mus jabłkowy:

5 jabłek

1/2 łyżeczki cynamonu

 

Składniki na sos karmelowy:

1/2 szklanki cukru

1 1/2 łyżki masła

ok. 150-220ml śmietany 30%

 

Ciastka rozdrobnić blenderem lub wałkiem na piasek, wymieszać z roztopionym masłem. Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia (boki wysmarować masłem), masę ciasteczkową wcisnąć w dno, wyrównać, schłodzić pół godziny w lodówce.

Piekarnik włączyć na 170oC.

Do blendera włożyć wszystkie składniki na masę serową i zmiksować do połączenia się składników. Masę wylać na ciasteczkowy spód i piec około 50 minut, wyłączyć piekarnik i zostawić sernik w zamkniętym (nieotwieranym po upieczeniu) piekarniku na 4-5 godzin (ja zostawiłam na całą noc).

Następnie umyć, obrać jabłka, włożyć do garnka z grubym dnem, podlać delikatnie wodą, aby się nie przypaliły owoce i prażyć do całkowitego rozpadnięcia się jabłek i aż mus delikatnie zgęstnieje, dodać cynamon i wymieszać. Odstawić na bok. Gdy całkowicie wystygnie wyłożyć na wierzch masy serowej i włożyć do lodówki.

W tym czasie w garnku z grubym dnem cukier i masło roztopić na średnim ogniu, nie mieszając, a jedynie kołysząc garnkiem aż stanie się jasnobrązowy, dodać śmietanę i zmniejszyć ogień do minimum. Podgrzewać cały czas mieszać aż zgęstnieje i dostanie złotego koloru. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić i wylać na mus jabłkowy, wyrównując powierzchnię. Wierzch udekorować pokrojonymi orzechami włoskimi.

Przechowywać w lodówce.

Smacznego!

Comments are closed.