Sernik z musem jabłowym, karmelowym spodem ciasteczkowym i sosem karmelowym
11 listopada, Marcinki i coś słodkiego, ale to nie będą rogale ; -)…
Dzisiaj zapraszam na bardzo, ale to bardzo pyszny, aksamitny, delikatny, rozpływający się sernik, dzięki dodatkowi śmietany kremówki do masy serowej, na spodzie z ciasteczek karmelowych, (które dostałam od Picia :), z cieniutką warstwą musu jabłkowego z delikatnym cynamonowym aromatem, polany sosem karmelowym domowej roboty i udekorowany orzechami włoskimi.
Naprawdę taki kawałek jest grzechu wart, bo na pewno jest bardzo kaloryczny, ale kto by tam liczył kalorie ; ) zniknął w oka mgnieniu!
Miłego i słonecznego dnia
Składniki na spód:
200 g ciasteczek karmelowych ( u mnie takich – klik, klik)
90 g masła
Składniki na masę serową:
500 g twarogu ( u mnie z Wielunia)
1 budyń waniliowy
1 cukier waniliowy
1/2 szklanki cukru
4 jajka
150 ml śmietany 30%
Składniki na mus jabłkowy:
5 jabłek
1/2 łyżeczki cynamonu
Składniki na sos karmelowy:
1/2 szklanki cukru
1 1/2 łyżki masła
ok. 150-220ml śmietany 30%
Ciastka rozdrobnić blenderem lub wałkiem na piasek, wymieszać z roztopionym masłem. Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia (boki wysmarować masłem), masę ciasteczkową wcisnąć w dno, wyrównać, schłodzić pół godziny w lodówce.
Piekarnik włączyć na 170oC.
Do blendera włożyć wszystkie składniki na masę serową i zmiksować do połączenia się składników. Masę wylać na ciasteczkowy spód i piec około 50 minut, wyłączyć piekarnik i zostawić sernik w zamkniętym (nieotwieranym po upieczeniu) piekarniku na 4-5 godzin (ja zostawiłam na całą noc).
Następnie umyć, obrać jabłka, włożyć do garnka z grubym dnem, podlać delikatnie wodą, aby się nie przypaliły owoce i prażyć do całkowitego rozpadnięcia się jabłek i aż mus delikatnie zgęstnieje, dodać cynamon i wymieszać. Odstawić na bok. Gdy całkowicie wystygnie wyłożyć na wierzch masy serowej i włożyć do lodówki.
W tym czasie w garnku z grubym dnem cukier i masło roztopić na średnim ogniu, nie mieszając, a jedynie kołysząc garnkiem aż stanie się jasnobrązowy, dodać śmietanę i zmniejszyć ogień do minimum. Podgrzewać cały czas mieszać aż zgęstnieje i dostanie złotego koloru. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić i wylać na mus jabłkowy, wyrównując powierzchnię. Wierzch udekorować pokrojonymi orzechami włoskimi.
Przechowywać w lodówce.
Smacznego!