Sernik z czerwonymi porzeczkami
Wakacyjny sernik z owocami i galaretką
Majance, u której zobaczyłam ten sernik należy się wielki wirtualny buziak, bo skorzystałam z Jej przepisu i to był strzał w dziesiątkę! Dzięki Niej mogłam poczuć smak tego sernika, a jest…
… pyszny! Bardzo delikatny, leciutki i puszysty – niczym chmurka, rozpływa się w ustach, wierzch zdobi gruba wartwa czerownych porzeczek oblanych galeretką truskawkową, która nadaje letniego i wakacyjnego charakteru. Piękne kolory czerwieni owoców z kremem twarogu tworzą cudny efekt! Sernik idealny na uroczystości, a także na codzień, bo w końcu każdy dzień jest wyjątkowy, jeśli mamy kogoś na świecie kto nas kocha i kochamy kogoś całym sercem
Rozkochując się w każdym widelczyku tego sernika życzę Wam miłego popołudnia
Autorka przepisu: Majanaboxing z blogu Majanowe pieczenie, której jeszcze raz dziękuję :)*
Składniki na spód:
200g ciasteczek owsianych (dałam ciasteczka maślane)
75g masła
Ciasteczka pokruszyć, masło roztopić. W misce wymieszać ciasteczka z przestudzonym masłem. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wsypać masę ciasteczkową, wyrównać i docisnąć spód. Na czas przygotowywania masy serowej włożyć tortownicę do lodówki.
Składniki na masę serową:
4 jajka
50g masła
1 opakowanie cukru waniliowego
2/3 szklanki cukru pudru
150ml słodkiej śmietanki kremówki 30%
1 kg zmielonego twarogu lub sera do wypieków (wiaderko)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny
Oddzielić białka od żółtek. Ser utrzeć z cukrami. Dodać miękkie masło, sok z cytryny, utrzeć. Wciąż ucierając dodawać kolejno żółtka. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Delikatnie wmieszać ją do masy serowej, najlepiej łyżką. Białka również ubić na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z masą serową.
Masę wyłożyć na spód ciasteczkowy.
Tortownicę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec około 60 minut.
Wystudzić.
Składniki na wierzch:
300g czerwonych porzeczek
1 opakowanie galaretki wiśniowej albo truskawkowej
Porzeczki opłukać, osuszyć i rozłożyć na zimnym serniku.
Galaretkę przygotować wg opisu na opakowaniu i tężejącą zalać porzeczki. Wstawić do lodówki by galaretka stężała.
Smacznego