Sernik z czerwonymi porzeczkami

Wakacyjny sernik z owocami i galaretką


Majance, u której zobaczyłam ten sernik należy się wielki wirtualny buziak, bo skorzystałam z Jej przepisu i to był strzał w dziesiątkę! Dzięki Niej mogłam poczuć smak tego sernika, a jest…

… pyszny! Bardzo delikatny, leciutki i puszysty – niczym chmurka, rozpływa się w ustach, wierzch zdobi gruba wartwa czerownych porzeczek oblanych galeretką truskawkową, która nadaje letniego i wakacyjnego charakteru. Piękne kolory czerwieni owoców z kremem twarogu tworzą cudny efekt! Sernik idealny na uroczystości, a także na codzień, bo w końcu każdy dzień jest wyjątkowy, jeśli mamy kogoś na świecie kto nas kocha i kochamy kogoś całym sercem :)

Rozkochując się w każdym widelczyku tego sernika życzę Wam miłego popołudnia :)

Autorka przepisu: Majanaboxing z blogu Majanowe pieczenie, której jeszcze raz dziękuję :)*

 


Składniki na spód:

200g ciasteczek owsianych (dałam ciasteczka maślane) 

75g masła 

Ciasteczka pokruszyć, masło roztopić. W misce wymieszać ciasteczka z przestudzonym masłem. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wsypać masę ciasteczkową, wyrównać i docisnąć spód. Na czas przygotowywania masy serowej włożyć tortownicę do lodówki.

Składniki na masę serową:

4 jajka

50g masła

1 opakowanie cukru waniliowego

2/3 szklanki cukru pudru

150ml słodkiej śmietanki kremówki 30%

1 kg zmielonego twarogu lub sera do wypieków (wiaderko)

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka soku z cytryny

Oddzielić białka od żółtek. Ser utrzeć z cukrami. Dodać miękkie masło, sok z cytryny, utrzeć. Wciąż ucierając dodawać kolejno żółtka. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Delikatnie wmieszać ją do masy serowej, najlepiej łyżką. Białka również ubić na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z masą serową. 

Masę wyłożyć na spód ciasteczkowy.

Tortownicę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec około 60 minut.

Wystudzić.

Składniki na wierzch:

300g czerwonych porzeczek

1 opakowanie galaretki wiśniowej albo truskawkowej

Porzeczki opłukać, osuszyć i rozłożyć na zimnym serniku.

Galaretkę przygotować wg opisu na opakowaniu i tężejącą zalać porzeczki. Wstawić do lodówki by galaretka stężała.

Smacznego :) 


Comments are closed.