Sernik z czereśniami
Delikatny, kremowy, rozpływający się w ustach sernik z prawdziwą wanilią na ciasteczkowym spodzie udekorowany sporą ilością czereśni.
Prawdziwy powiew lata. Polecam!
Składniki na spód:
180 g herbatników
60 g masła
Składniki na masę serową:
750 g serka śmietankowego
100 g kwaśnej śmietany 18%
5 jajek
2/3 szklanki cukru
ziarenka wyłuskane z przekrojonej wzdłuż 1 laski wanilii
1 opakowanie budyniu bez cukru
Składniki na polewę:
250 g kwaśnej śmietany 18%
3 łyżeczki cukru pudru
Dodatkowo:
czereśnie do dekoracji
Ciasteczka rozdrobnić w blenderze, na proszek. Połączyć je w misce z topionym masłem i mieszać, aż powstanie ‚mokry piasek’. Masą z ciasteczek wyłożyć spód tortownicy o średnicy 23 cm i dokładnie docisnąć. Tortownicę włożyć do lodówki na około 30 minut.
Po przygotowaniu ciasteczkowego spodu piekarnik nagrzać do 220oC i pod kratkę, na którą postawimy sernik wstawić płaskie naczynie w gorącą wodą. Sernik piekąc się w towarzystwie pary będzie jeszcze bardziej delikatny i nie wyschnie.
Następnie przygotować masę serową. Ser połączyć w misce ze śmietaną i cukrem. Miksować około 2 minuty. Następnie dodać po jednym jajku i energicznie mieszać. Na koniec dodać budyń, ziarenka wanilii i i miksować jeszcze około 2 minuty, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Masę serową przelać na ciasteczkowy spód i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 15 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę piekarnika do 120oC i piec 60-70* minut, nie otwierając piekarnika, by nie pozwolić uciec parze. Pod koniec pieczenia wymieszać składniki na polewę wyjąć sernik, rozprowadzić polewę na wierzchu i piec dodatkowe 10 minut.
Sernik studzić w zamkniętym piekarniku przez 4 godziny, a następnie wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc).
Wierzch udekorować świeżymi czereśniami.
Smacznego
*Jeśli po tym czasie środek sernika nie będzie jeszcze ścięty należy go piec dłużej. Jeśli będzie się za bardzo rumienił, wystarczy go z góry przykryć papierem.
Sernik dołączam do akcji Bistro de Jenna i Zéro Miettes