Sernik z czekoladowym akcentem
Lubicie serniki?
Jeśli tak, to zapraszam dzisiaj na kawałek sernika na ciasteczkowym spodzie z czekoladowym wzorkiem, który pięknie zdobi górę wypieku. Masa serowa jest bardzo delikatna, kremowa, rozpływająca się w ustach. Polecam ; )
Składniki na spód:
150 g maślanych ciasteczek/herbatników
2 łyżeczki kakao naturalnego
50 roztopionego masła
Składniki na masę serową:
1 kg twarogu tłustego
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie budyniu waniliowego
3 duże lub 4 mała jajka
200 ml śmietany kremówki 36%
Dodatkowo:
50 g gorzkiej czekolady
Ciasteczka rozdrobnić w blenderze, na proszek. Połączyć je w misce z roztopionym masłem, kakao i mieszać, aż powstanie ‚mokry piasek’. Masą z ciasteczek wyłożyć spód tortownicy o średnicy 25 cm i dokładnie docisnąć. Tortownicę włożyć do lodówki na około 30 minut.
Jajka zmiksować z cukrem na jasną masę. Dodać budyń, twaróg, śmietanę i dokładnie zmiksować. Masę powoli wylać na schłodzony spód ciasteczkowy.
Czekoladę rozpuścić. Na wierzch wykładać po łyżeczce roztopionej czekolady Cieniutkim patyczkiem lub wykałaczką zrobić kilkanaście ósemek w masie serowej, rozprowadzając czekoladę po powierzchni i tworząc fantazyjne wzorki.
Piec w kąpieli wodnej*w 200 stopniach C przez 20 minut, następnie temperaturę piekarnika zmniejszyć do 150 stopniach C i piec kolejne 60 minut. Upieczony sernik schłodzić w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.
*Równocześnie wkładając do piekarnika sernik wkładamy żaroodporne naczynie wypełnione wrzącą wodą na spód piekarnika.
Na zdjęciach: