Sernik z brzoskwiniami wg Kasi
A na święta – obowiązkowo sernik!
Każdy w domu ma swoją tradycję co to pieczonych ciast na święta, u jednych jest karpatka, u drugich skubaniec, a u nas koniecznie musi być sernik i to nie byle jaki ; ) W te święta zapraszam po przepis na przepyszny sernik – delikatny, puszysty, kremowy, rozpływający się w ustach.
Masa serowa ma delikatnie żółtą barwę dzięki dużej ilości żółtek dodanej do masy serowej. Na spodzie wilgotne, delikatne, puszyste ciasto, na wierzchu brzoskwinie, a to wszystko pokryte słodką i chrupiącą bezą z 6 białek.
Smakuje niebiańsko!
Polecam na każdą okazję ; )
PS. Autorka przepisu – Kasia, proponuje wierzch posypać wiórkami kokosowymi, ja ich nie użyłam, bo nie każdy z nas je lubi.
Autorka przepisu: Milk_chocolate84 – dziękuję : )
Składniki na ciasto:
1,5 szklanki mąki
10 dag margaryny lub masła
4 łyżki cukru
1 łyżka oleju
1 jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę serową:
1kg sera mielonego
0,5 szklanki oleju
0,5 szklanki zimnego mleka
200 ml śmietanki 30-36%
budyń śmietankowy na 0,75 ml mleka
3/4 szklanki cukru
2 jajka
6 żółtek
Składniki na piankę:
6 białek
0,5 szklanki cukru
wiórki kokosowe do obsypania (ok. pół szklanki) (pominęłam)
puszka brzoskwiń
Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce.
Masa serowa: Jajka i żółtka utrzeć na gładka masę. Dodawać po łyżce zmielonego sera, cały czas miksując. Dodać śmietankę. W osobnym naczyniu wymieszać mleko z budyniem, dodać do masy serowej. Na końcu dodać olej. Po każdym dodaniu kolejnego składnika chwilę pomiksować.
Ciasto wyłożyć na blachę o wymiarach 32/22 cm (jesli będzie się przuklejało do rąk, moczyć je lekko w zimnej wodzie). na ciasto wylać masę serową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175oC i piec około 50 minut.
Kiedy zbliża się koniec czasu ubić pianę z białek. Pod koniec ubijania dodawać cukier, cały czas miksując. Po dodaniu całego cukru misować jeszcze 2-3 minuty. Brzoskwinie pokroić w plasterki.
Wyjąć ciasto z piekarnika, na nie wyłożyć brzoskwinie (ja wyrzucam delikatnie wszystkie na ciasto i rozkładam widelcem). Na to wyłożyc pianę z białek i posypać obficie wiórkami kokosowymi (ja nie użyłam wiórków). Ponownie wstawić do piekarnika na 15 minut.
Po wyłączeniu piekarnika otworzyć drzwiczki i pozostawić na kilka minut ciasto w piekarniku.
Smacznego!