Sernik z brzoskwiniami II

Najlepszy z najlepszych

 

„Nie będę piekła niczego takiego samego, bo mam już to ciasto na blogu” słyszy moja mama i R., którzy dopominają się sernika z brzoskwiniami, bo jeszcze przed założeniem mojego internetowego notatnika z przepisami ten sernik rządził u nas w domu i chyba nim zdobyłam serce mojego Radosława :)

- Dobra, ale ostatni raz! (mówię oburzonym głosem) – upiekę go – dla Was!

Sernik bardzo podobny do tego, który już mam na blogu – troszkę zmieniony ; ) dla moim ukochanych, którzy wręcz uwielbiają ten sernik! Nie mówię, że nie, bo naprawdę jest pyszny – tradycyjny, polski, idealnie słodki, ciężki z kawałkami brzoskwiń – u nas na świątecznym stole robił furorę a znika w mgnieniu oka :) Każdy kto spróbuje go raz zawsze bierze dokładkę – więc jest trochę niebezpieczny ; )

Życzę mokrego Śmingusa Dyngusa!



Składniki na ciasto:

1 kostka masła/margaryny (250 g)

3 łyżki cukru pudru

5 żółtek

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 szklanki mąki krupczatki

Wszystkie składniki włożyć do miski i zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części, owinąć folią, włożyć na 2 godziny do zamrażarki, tak aby stwrdniały i można byłoby je zetrzeć na tartce.


Składniki na masę serową:

1,2 kg twarogu półtłustego lub tłustego, niekwaśnego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie

3 łyżki mąki ziemniaczanej (lub proszku budyniowego waniliowego)

3/4 kostki miękkiego masła (175 g)

3 jajka

4/5 szklanki cukru pudru

Całe jajka wbić do miski utrzeć mikserem z cukrem, dodać miękkie masło, mąkę lub budyń i twaróg. Utrzeć na gładką masę.

Dodatkowo:

odcedzone brzoskwinie w syropie z dużej puszki

5 białek

3/4 szklanki cukru

Brzoskwinie osączyć, połówki pokroić na 4 części. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem.

Przygotować blachę o wymiarach 25 x 40 cm, którą wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć z zamrażarki jedną część ciasta i zetrzeć na dużych oczkach tartki na spód formy. Na to wyłożyć masę serową, którą wyrównać z wierzchu. Na masie serowej ułożyć brzoskwinie, kawałek przy kawałku. Następnie równo wyłożyć ubitą pianę. Na wierzch zetrzeć na tarce drugi kawałek ciasta wyjęty z zamrażarki.

Piec około 1 godzinę w temperaturze 180ºC.

Sernik kroić na drugi dzień od upieczenia, dopiero wtedy będzie zwarty i sernikowy!

Smacznego :)


Comments are closed.