Sernik z brzoskwiniami i kruszonką
Jeden z naszych ulubionych serników. Kruche ciasto, delikatna, wilgotna, rozpływająca się w ustach masa serowa z brzoskwiniami na to wszystko kruszonka z reszty kruchego ciasta. Przepis warty wypróbowania na tegoroczną Wielkanoc. Jeśli chcecie wykorzystać pianę z białek możecie z robić ten sernik (klik, klik).
Miłego weekendu!
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
6 żółtek
4 łyżki cukru
250 g masła
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę serową:
1 kg sera
2 jajka
2 budynie waniliowe w proszku
4/5 szklanki cukru
200 g masła
Dodatkowo:
1 puszka brzoskwiń w syropie
Wyrobić ciasto z podanych składników, podzielić na większą część – 3/4, którą należy rozwałkować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25 x 28 cm, a 1/4 ciasto dobrze schłodzić w zamrażalce.
Gotowe ciasto ponakłuwać widelcem i podpiec w 180 stopniach przez 15 minut (do lekko złotego koloru). Po podpieczeniu ciasto wystudzić.
Miękkie masło dobrze utrzeć z cukrem pudrem i budyniem, dodać jajka, twaróg i ułożyć na wystudzonym cieście w blaszce. Na masę serową ułożyć pokrojone brzoswinie w paski. Na wierzch utrzeć na grubych oczkach resztę ciasta z zamrażalki.
Piec ok 70 minut w temp 180 stopniach C. Kiedy wierzch zacznie się rumienić przykryć papierem do pieczenia.
Kroić po całkowitym ostudzeniu.
Smacznego ; )