Sernik z brzoskwiniami i bezą na ciasteczkowym spodzie

 Wielkie odliczanie!

 

Ogólnie nie jestem wielkim pożeraczem słodkości jak reszta mojej rodziny. Jestem dosyć wybrednym stworzeniem jeśli chodzi o wypieki. Jest jedna rzecz, której nigdy nie odmawiam – SERNIK! Zawsze mam ochotę go upiec i zawsze mam ochotę go zjeść, ale w życiu trzeba żyć z umiarem, żeby potrafić doceniać inne rzeczy i żeby się nam coś nie znudziło, dlatego serniki przeplatam innymi słodyczami i wypiekami. 

W lodówce miałam śmietanę, ale z reguły serniki na śmietanie potrzebują kilkugodzinnego odpoczynku w zimnym miejscu, dlatego postawiłam na tradycyjny polski sernik, który można kroić od razu po ostygnięciu : ) 

Odliczam.. minuta po minutce.. 

14:02 Wkładam sernik do piekarnika.

14. 37 Sernik grzecznie siedzi w piekarniku i czekam sobie na niego, co chwilę zaglądając przez szybkę w pierniku jak miewa się moja mała słodycz

14:40 Przykrywam górę sernika folią aluminiową (stroną świecącą do góry), bo beza nabrała pięknego, złotego koloru.

15:02 Minęła godzina od pieczenia, nastawiony zegar dzwoni a ja dodaję jeszcze 15 minut

15:17 Uchylam drzwiczki piekarnika i nie wyjmuję sernika od razu, bo nikt nie lubi dużych zmian temperatur, a napewno nie serowa słodycz, powoli z 170oC piekarnik lekko się studzi. Czekam..

17:20 Kroimy! Mmmm.. jest pyszny! Jest bardzo puszysty, niczym puszek i tak delikatny, że rozpływa się w ustach. A brzoskwinie świetnie pasują w serniku! Polcam!

 

 

Składniki na spód:
175 g herbatników typu digestive 
 3 duże łyżki miękkiego masła
 
Składniki na masę serową:
150 g masła
200 g cukru
pół torebki cukru waniliowego (8g)
4 żółtka
1 jajko
3 łyżki soku z cytryny
1kg tłustego sera białego
1 opakowanie budyniu waniliowego
puszka brzoskwiń (820g przed odsączeniem, 470g po odlaniu syropu)
 
Składniki na bezę:
4 białka
100 g cukru (1/2 szklanki)
pół torebki cukru waniliowego (8g)

 
 
Nagrzewamy piekarnik do 180ºC.
 
Herbatniki miksujemy z masłem w malakserze. Tortownicę wykładam papierem do pieczenia, smarujemy lekko boki masłem. Masą ciasteczkową wylepiamy spód tortownicy i podpiekamy przez 10 min. Zostawiamy do wystudzenia.
Miękkie masło utrzeć na puchatą masę z cukrem. Dodawać żółtka cały czas ucierając masę, następnie wbić jajko. Dalej ubijać aż masa stanie się puszysta i gęsta.
Dodać ser, sok z cytryny i wymieszać, następnie budyń i znów wymieszać wszystko dokładnie.
Masę serową wyłożyć na ostygnięty ciasteczkowy spód. Wyłożyć brzoskwinie pokrojone na cienkie plastry. Ubić białka, początkowo z dodatkiem szczypty soli, pod koniec dodając cukier waniliowy i cukier biały.
Masę bezową rozprowadzić na serniku.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170°C.
Piec przez 75min. (kiedy beza będzie się zanadto rumienić, można przykryć ją folią aluminiową, błyszczącą stroną do góry).

Smacznego!

Comments are closed.