Sernik z białą czekoladą i wiśniami
… bo serniki są the best!
Kto jak kto, ale ja kocham serniki!
Wszystkie: te kremowe, puchate, łaciate, z polewami, z kratką, z owocami, na kruchym cieście, na ciasteczkowym spodzie, wiedeńskie, japońskie, nowojorskie, z bezą,z rosą, gotowany, pieczony, na zimno, z galaretką, orzechami, z rodzynkami, z makiem, z kwaśną lub słodką śmietaną, czekoladowy, waniliowy, kawowy, cytrynowy.
Kurcze! Po prostu wszystkie są pyszne ; ) – a najlepsze te domowe.
Dzisiaj mój pierwszy sernik z białą czekoladą. Nie znałam nigdy jego smaku, a po degustacji jestem zachycona! Nic więcej nie mogę napisać jak tylko – pychoty! Połączenie białej czekolady i wiśni sprawdził się znakomicie!
Wszystkim bardzo smakuje i każdy go sobie chwali, dlatego polecam go każdemu do wypróbowania.
Życzę miłej słonecznej niedzieli : )
Składniki na spód:
200 g ciasteczek ( u mnie wiatraczki holenderskie)
50 g miękkiego masła
Składniki na masę serową:
1 kg białego sera twarogowego, półtłustego
5 jajek
1 opakowanie cukru waniliowego
3/4 szklanki cukru
150 g masła
200 g białej czekolady
1 czubata szklanka wiśni ( u mnie mrożone)
Piekarnik nagrzać do 180oC.
Ciasteczka dokładnie rozkruszyć i najlepiej mikserem wymieszać z masłem. Powstałymi okruszkami wylepić dno okrągłej formy ( średnica 26 cm ) i wstawić do rozgrzanego piekarnika na ok 10 minut. Odstawić do ostygnięcia. Formę można wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia.
Białka ubić na sztywną pianę. Czekoladę połamać i roztopić w rondelku w kąpieli wodnej, ostudzić. Mikserem utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodać żółtka i ostudzoną czekoladę. Dokładnie wymieszać całość i wciąż ucierając, dodawać partiami ser. Całość krótko (około 15-20 sekund) zmiksować na gładką masę. Na końcu dodać pianę i delikatnie wymieszać łyżką, masę wyłożyć na ciasteczkowy spód. Na wierzch poukładać wiśnie lekko je dociskając.
Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 1 godzinę i 15 minut w 180oC. Jeśli chcemy mieć bielutki wierzch sernika, przykryć wierzch sernika folią aluminiową (stroną świecącą do góry) – ja włożyłam sernik od razu z folią i zdjełam ją 20 minut przed końcem pieczenia.
Sernik studzić w lekko uchylonym piekarniku. Gdy całkowicie ostygnie włożyć go do lodówki, żeby całkowicie stężał – najlepiej na całą noc.
Smacznego!