Sernik wiedeński

Mozartkugeln i sernik wiedeński

 

Mozartkugeln to jedna z wizytówek Austrii. Są to tradycyjne praliny marcepanowe w polewie czekoladowej. Produkt utożsamiany z najwyższą  jakością. Przywieźliśmy je z naszej wyprawy z Wiednia. Idealne do oglądania zdjęć i wspominania tego wspaniałego miejsca i ludzi przy kubku kawy i serniku wiedeńskim.

 

Składniki:

1 kg sera, trzykrotnie mielonego

10 jajek

40 dag cukru pudru

30 dag masła

10 dag mąki ziemniaczanej

szczypta soli

cukier waniliowy

rodzynki, jeśli ktoś lubi

 

Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać żółtka, ser, rodzynki, sól, mąkę ziemniaczaną a na koniec ubitą pianę z 10 białek, delikatnie wszystko wymieszać, aby nie zniszczyć delikatnej piany.

Piec 1 godzinę w 180oC.

 

Smacznego : )

 

 

 

 

Comments are closed.