Sernik wiedeński
Sernik, który znają i lubią wszyscy. Domowy, najlepszy!
Na kruchym spodzie z prawdziwym mielonym serem (jeśli nie macie na to czasu możecie użyć mielonego z wiaderka, ale to nigdy to samo), z dodatkiem wiejskich jaj, których żółtka nadawają pięknego żółtego koloru, a białka niesamowitej puszystości.
Smakuje jak od babci
Do masy serowej możecie dodać ulubione dodatki: rodzynki, skórkę pomarańczową, kawałki czekolady.
Polecam i życzę miłego popołudnia
Składniki na spód:
2 szklanki mąki pszennej
4 płaskie łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
150 g masła
Składniki na masę serową:
1 kg twarogu
1 szklanka cukru
120 g masła
6 jajek
1 cukier waniliowy
2 czubate łyżki budyniu waniliowego
Do miski przesiać mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia, dodać posiekane masło, jajko i zagnieść gładkie ciasto.
Formę o wymiarach 25 x 35 cm lub tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować masłem, posypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć równo ciasto na spód. Ponakłuwać z wierzchu widelcem i wstawić do piekarnika. Piec 20 minut w 200oC. Wyjąć i ostudzić.
Twaróg 3-krotnie zmielić i odłożyć na bok. Żółtka utrzeć na białą masę z cukrem. Cały czas ucierając dodać miękkie masło i po łyżce sera. Na koniec ubić sztywną pianę z białek i delikatnie wmieszać ją w masę serową i wylać ją na wystudzony spód ciasta.
Wstawić ponownie do piekarnika i piec 60 minut w 170oC. Wyłączyć piekarnik i zostawić do całkowitego wystudzenia nie uchylając drzwiczek.
Wierzch posypać cukrem pudrem.
Smacznego.