Sernik waniliowy z czekoladową kratką
Rozpływający się w ustach, jedwabisty sernik waniliowy z dodatkiem kwaśnej śmietany, pieczony w kąpieli wodnej, dzięki czemu jest aksamitny, kremowy i równy jak stół. Upieczony na ciasteczkowym spodzie (moim ulubionym, z ciasteczek zbożowych) i udekorowany czekoladową kratką bardzo dobrze prezentuje się na stole.
Musicie spróbować! Nie pożałujecie ; )
Składniki na spód:
180 g ciasteczek zbożowych w czekoladzie
50 g masła
Składniki na masę serową:
800 g sera 3-krotnie zmielonego
3 jajka
2/3 szklanki cukru
1 opakowanie budyniu waniliowego
1 laska wanilii
200 g śmietany 18%
Dodatkowo:
150 g śmietany 18%
1 łyżka cukru pudru
6 kostek mlecznej czekolady do dekoracji
Ciasteczka zmielić w blenderze. Dodać roztopione masło i wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzić. Schłodzić w lodówce na czas przygotowania masy serowej.
W misce zmiksować jajka z cukrem (około 2 minuty mikserem), dodać śmietanę, twaróg, a na koniec przesiany przez sitko budyń i wyskrobane ziarenka z laski wanilii, dokładnie wymieszać.
Masę powoli wylać na schłodzony spód.
Piec w kąpieli wodnej*w 230oC przez 15 minut, następnie temperaturę piekarnika zmniejszyć do 120oC i piec kolejne 60 minut. Na koniec pieczenia wymieszać śmietanę z cukrem pudrem, wyjąć sernik z piekarnika na wierzchu rozprowadzić masę śmietanową i zapiekać kolejne 10 minut. Wyłączyć piekarnik i nie otwierając drzwiczek ostudzić sernik. Następnie włożyć sernik na całą noc do piekarnika, aby całkowicie stężał.
Następnego dnia udekorować sernik roztopioną czekoladą.
Smacznego!
*Równocześnie wkładając do piekarnika sernik wkładamy żaroodporne naczynie wypełnione wrzącą wodą na spód piekarnika.