Sernik w kakaowym cieście
Nie macie przepisu na sernik na zbliżające się święta?
Może tym Was skuszę? Wilgotna, kremowa masa serowa w kruchym, delikatnym kakaowym cieście. Możecie do sera dorzucić swoje ulubione smakołyki: rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczy, kawałki czekolady – co chcecie! Jest prosty i bardzo smaczny! : )
Składniki na ciasto:
400 g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
200 g masła
3 łyżki kakao
1 łyżka kwaśnej śmietany
1/3 szklanki cukru
Składniki na masę serową:
1000 g twarogu 3-krotnie zmielonego
3/4 – 1 szklanki cukru pudru (w zależności jak lubicie słodkie ciasta)
1 opakowanie budyniu waniliowego
200 g śmietany 18%
4 jajka
Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto, podzielić na pół, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w zamrażarce przez 2-3 godziny.
Kwadratową formę o boku 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Połowę dobrze schłodzonego ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczach i wyłożyć spód formy, delikatnie wyrównać i podpiec w piekarniku nagrzanych do 180oC przez 12 – 15 minut.
W trakcie pieczenia przygotować masę serową. Jajka ubić na gładką masę z cukrem pudrem, następnie dodać budyń, twaróg, śmietanę i dokładnie wymieszać.
Podpieczony spód wyjąć z piekarnika, studzić przez 5 minut, wylać na ciasto masę serową i zetrzeć na wierzch resztę kakaowego ciasta.
Piec w 180oC przez 1 godzinę. Studzić w delikatnie otwartym piekarniku. Po całkowitym ostygnięciu schłodzić w lodówce przez 3-4 godziny.
Smacznego!