Sernik Tiramisu na zimno
Mega pyszny sernik na zimno, bez włączania piekarnika – idealny na nadchodzące lato! Spód wykonany z ciasteczek i herbatników, masa serowa to połączenie serka mascarpone, serka homogenizowanego i śmietany kremówki. Sernik przełożony jest biszkoptami Lady Fingers zamoczonymi mocno w kawie, które nadają deserowi ciekawego smaku. Wierzch posypany obficie kakao i kawałkami mlecznej i gorzkiej czekolady.
Sernik jest bardzo delikatny, leciutki, rozpływający się w ustach. Polecam
Składniki na spód:
1/2 szklanki pokruszonych herbatników
1/2 szklanki pokruszonych ciasteczek owsianych
50 g stopionego masła
Składniki na masę:
250 g serka mascarpone
250 g serka waniliowego homogenizowanego
200 ml kremówki 36%
1 opakowanie żelatyny (takiej)
Składniki do przełożenia:
8 – 10 biszkoptów Lady Fingers
1/2 szklanki mocnej, słodkiej kawy
Do dekoracji:
kakao
starta czekolada gorzka i mleczna
Pokruszone ciasteczka wymieszać ze stopionym masłem. Masą ciasteczkową wykłożyć tortownicę o średnicy 22 cm i wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Żelatynę przygotować wg opakowania i zostawić do lekkiego przestugnięcia. Kremówkę ubić na sztywno. Serek mascarpone i homogenizowany zmiksować, aby napuszyć ser i dodać przestudzoną żelatynę. Do masy serowej dodać ubitą śmietanę i połączyć dokładnie składniki. Podzielić masę na dwie części.
Kawę przelać do miseczki. Na ciasteczkowy spód wyłożyć połowę masy serowej, następnie ułożyć na niej blisko siebie zamoczone w kawie biszkopty Lady Fingers. Na biszkopty wyłożyć drugą część sera i uderzyć kilka razy tortownicą w stół aby masa weszła w pomiędzy biszkopty. Sernik wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc). Na drugi dzień sernik sernik posypać kakao i udekorować startą czekoladą.
Smacznego