Sernik tadycyjny z rodzynkami w czekoladzie
Heaven, I’m in heaven.
Ostatni tydzień we Wrocławiu przed świętami, a potem do mojego ulubionego Ostrzeszówka. Czas ostatnich zaliczeń przedmiotów, a przecież do tego trzeba mieć dużo energii i chęci – myślę, że do wykonania tego zadania pomoże mi upieczony wczoraj wieczorem sernik. Uwielbiam serniki bez spodów, bo one wydawają mi się w tych wypiekach zbędne, bo przecież chodzi tutaj głównie o ser! Mój kolejny wypiek to tradycyjny sernik – wilgotny, polski, ciężki z polewą czekoladową i rodzynkami.
Ostatnio z R. mamy rytuał siadania po zajęciach przy krzyżówce, kawie i czymś słodkim, włączamy wrocławskie radio RAM (89,8 FM) i główkujemy, a przecież każdy wie, że do tego nasz mózg potrzebuje czystej energii – cukru : ) Wtedy zapominamy o naszych problemach i mamy choć chwilę czasu na spędzenie go razem i uciekamy do naszego małego nieba, w ktorym co najważniejsze jesteśmy razem, a na stole stoi sernik, który bardzo nam smakuje.
Ten sernik jest także nagrodą dla mojego Pączka (dziewczyny z fizjoterapeutycznej 5 grupy), która wytrzymała cały miesiąc bez słodyczy. Dzisiaj duża dawka sernikowej radości.
Składniki:
1 kg twarogu tłustego lub półtłustego, dwukrotnie zmielonego
20 dag masła
20 dag cukru (dałam mniej)
4 duże jaja lub 5 małych, oddzielnie białka i żółtka
50 g kaszy manny
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masło rozetrzeć na gładką masę z cukrem, żółtkami. Dodać kaszę manną, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, ucierać. Stopniowo dodawać twaróg, dalej ucierajac. Na końcu delikatnie wmieszać ubite na sztywno białka.
Piec w wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 26 cm, przez około 60-70 minut. w temperaturze 175°C. Wystudzić w wyłączonym piekarniku.
Przed podaniem można udekorować w dowolny sposób: polać roztopioną lub startą na tartce czekoladą. U mnie była to
polewa czekoladowa wg mojego przepisu:
1 tabliczka mlecznej czekolady Goplany
9 kostek gorzkiej czekolady Goplany
1/6 kostki masła
i dodałam moczone w rumie przez 24h rodzynki (ilość dowolna)
Wstawić garnek z wodą na ogień, wodę zagotować. Na stale gotującą się wodę postawić miseczkę, aby para z wody ją ogrzewała. Do miski wrzucić wszystkie składniki i poczekać aż się roztopią i połączą. Poczekać aż chwilę polewa ostygnie i wylać ją na sernik.
Przysłowiowe niebo w gębie ; )
Smacznego