Sernik poduszkowiec
Na osłodzenie życia polecam Wam smaczne połączenie wilgotnego, puszystego, kakaowego ciasta i delikatnej masy serowej. Najpierw trzeba przygotować ciasto kakaowe, potem masę serową, którą należy wycisnąć się na kakaowe ciasto tworząc serową kratę.
Miłej środy! : )
Składniki na ciasto:
5 jajek
220 g mąki
180 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
125 ml oleju
3 łyżki kakao
125 ml wody
Składniki na masę serową:
500 g mielonego sera
1 opakowanie budyniu waniliowego
80 g cukru
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Następnie nadal ubijając dodać olej i wodę. Mąkę, proszek, kakao wymieszać i dodać do masy jajecznej. Mieszać krótko mikserem tylko do połączenia się składników. Przelać masę do blachy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ser zmiksować z budyniem i cukrem. Kiedy składniki utworzą jednolitą masę przełożyć ją do woreczka, obciąć końcówkę i wycisnąć na ciasto pasy w pionie i poziomie aby utworzyły kratkę.
Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza około 40 min (do suchego patyczka).
Smacznego!