Sernik pod kokosową pierzynką z malinami

Ser, kokos, malina = sernikowa rozkosz

 

Gdy mam upiec sernik długo przeglądam moje przepisy, bo w końcu musi wyjątkowy, bo to król wśród wszystkich ciast! Sernik jest delikatny z nutą kokosu i rozpływającymi się malinami w serze.

 

 

Składniki na spód:

1,5 szklanki mąki

pół kostki masła (125 g)

2 żółtka (2 białka odłożyć na pianę)

1/4 szklanki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka wody  

Wszystkie składniki zagnieść. Formę o wymiarach 30 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać, ponakłuwać widelcem. Podpiec w temperaturze 170ºC przez około 10 – 12 minut.

Składniki na masę serową:

1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego 2-krotnie

1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru

3/4 szklanki cukru

pół szklanki oleju

2 szklanki mleka

1 jajko

4 żółtka (4 białka odłożyć na pianę)

maliny


Wszystkie składniki na masę serowa zmiksować (nie ma potrzeby ubijania białek osobno). Gotową – wylać na podpieczony spód. Będzie bardzo rzadka, ale nie przejmować się tym – tak ma być. Wyłożyć to masę serową delikatnie maliny obtoczone w mące (przez to nie opadną na dno). Piec około 45 minut w temperaturze 180ºC.

Po tym czasie sernik wyjąć z piekarnika.

Chwilę wcześniej pozostałe białka (w liczbie 6) ubić na sztywno z mniej niż pół szklanki cukru. Dodać 100 g wiórków kokosowych, wymieszać. Wyłożyć na gorący sernik. Wstawić do piekarnika na dodatkowe 15 miut, aż pianka się zezłoci.

Smacznego :)

 

 

Comments are closed.