Sernik pod kokosową pierzynką z malinami
Ser, kokos, malina = sernikowa rozkosz
Gdy mam upiec sernik długo przeglądam moje przepisy, bo w końcu musi wyjątkowy, bo to król wśród wszystkich ciast! Sernik jest delikatny z nutą kokosu i rozpływającymi się malinami w serze.
1,5 szklanki mąki
pół kostki masła (125 g)
2 żółtka (2 białka odłożyć na pianę)
1/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka wody
Wszystkie składniki zagnieść. Formę o wymiarach 30 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać, ponakłuwać widelcem. Podpiec w temperaturze 170ºC przez około 10 – 12 minut.
Składniki na masę serową:
1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego 2-krotnie
1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru
3/4 szklanki cukru
pół szklanki oleju
2 szklanki mleka
1 jajko
4 żółtka (4 białka odłożyć na pianę)
maliny
Wszystkie składniki na masę serowa zmiksować (nie ma potrzeby ubijania białek osobno). Gotową – wylać na podpieczony spód. Będzie bardzo rzadka, ale nie przejmować się tym – tak ma być. Wyłożyć to masę serową delikatnie maliny obtoczone w mące (przez to nie opadną na dno). Piec około 45 minut w temperaturze 180ºC.
Po tym czasie sernik wyjąć z piekarnika.
Chwilę wcześniej pozostałe białka (w liczbie 6) ubić na sztywno z mniej niż pół szklanki cukru. Dodać 100 g wiórków kokosowych, wymieszać. Wyłożyć na gorący sernik. Wstawić do piekarnika na dodatkowe 15 miut, aż pianka się zezłoci.
Smacznego