Sernik orzechowy
Jesienno – świąteczny sernik. Spód wykonany z ciasteczek, na to pyszny karmel z orzechami i wierzch wykonany z aksamitnej masy sernikowej, która rozpływa się w ustach. Udekorowany orzechami włoskimi.
To ulubiony sernik mojego R. Myślę, że i Wam zasmakuje ; )
Źródło przepisu: Moje Wypieki (z moimi zmianami)
Składniki na spód:
1¾ szklanki pokruszonych ciastek digestive
1/3 szklanki rozpuszczonego masła
Składniki na spód wymieszać, wcisnąć w dno formy (tortownicy) o średnicy 23 cm. Podpiec w temperaturze175ºC przez 6 minut.
Składniki na masę orzechową:
2/3 szklanki golden syrupu (użyłam miodu)
1/3 szklanki roztopionego masła
1 łyżka ciemnego brązowego cukru
2 jaja
1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wszystkie składniki wymieszać, podgrzać, gotować 8 – 10 minut do zgęstnienia, ciągle mieszając. Wylać na podpieczony spód i odstawić na bok.
Składniki na masę serową:
750 g sera śmietankowego
1 szklanka brązowego cukru (dałam 3/4 szklanki)
2 łyżki mąki (dałam budyń waniliowy)
4 jajka
2/3 szklanki kremówki (użyłam śmietany 18%)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Ser ubić, dodawać stopniowo cukier, mąkę, jajka wbijać po jednym i dalej miksować. Na końcu wlać kremówkę i ekstrakt z wanilii, zmiksować. Masę serową wylać na masę orzechową. Piec 1 godzinę w temperaturze 175ºC. Wystudzić i trzymać w lodówce minimum 4 h przed podaniem.