Sernik Nowojorski (New York Style Cheesecake)
I love NY and cheescakes
Dzisiaj ani trochę nie będę skromna – ten sernik wyszedł rewelacyjnie. Nigdy, przenigdy nie jadłam tak pysznego sernika, jest mega delikatny, rozpływający się w ustach. Nowojorskie serniki uchodzą za najlepsze w świecie. Dzięki długiemu pieczeniu w niskiej temperaturze mają bardzo kremową konsystencję i nie opadają.Polecam z całego serca : ) Nawet mojemu R. bardzo smakował, który twierdził, że nie ma lepszego sernika od sernika z brzoskwiniami ; )
Składniki na spód:
200 g herbatników
100 g masła
Składniki na masę serową:
1 kg serka śmietankowego
330 ml śmietany (gęsta, 18 %)
5 jajek
230 g cukru
1 pełna łyżka mąki pszennej
60 ml soku z cytryny
Ciasteczka rozdrabniamy w blenderze, na proszek. Łączymy je w misce z topionym masłem i dokładnie mieszamy. Masą z ciasteczek wykładamy spód tortownicy o średnicy 26-28 cm i dociskamy. Tortownicę wkładamy do lodówki na ok 30 minut.
Po przygotowaniu ciasteczkowego spodu piekarnik nagrzewamy do 175 stopni i pod kratkę na którą postawimy sernik wstawiamy płaskie naczynie w gorącą wodą. Sernik piekąc się w towarzystwie pary będzie jeszcze bardziej delikatny i nie wyschnie.
Następnie przygotowujemy masę serową. Ser łączymy w misce ze śmietaną, cukrem i sokiem z cytryny. Miskujemy ok 2 minut. Następnie dodajemy po jednym jajku i energicznie mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę i miksujemy jeszcze ok 2 minut, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły i nie było grudek. masę serową przelewamy na ciasteczkowy spód i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Od tej chwili sernik pieczemy ok 80 – 90 min nie otwierając piekarnika, by nie pozwolić uciec parze.
Sernik studzimy w otwartym piekarniku przez około godzinę, a następnie wstawiamy do lodówki na ok 4 godziny.
Przed podaniem posypać kakao.
Smacznego
do ciasta polecam kieliszek wina półsłodkiego