Sernik nowojorski II
W ten weekend zapraszam na idealny sernik nowojorski. Idealny, ponieważ jest niesamowicie lekki, kremowy i delikatny, z cytrynową nutką, na delikatnym spodzie z ciasteczek – wręcz rozpływa się w ustach! Pieczenie w kąpieli wodnej zapewni nam, że sernik wyjdzie równiutki, aksamitny i gładki.
Polecam i życzę pięknego, słonecznego weekendu!
Źródło przepisu: Moje Wypieki
Składniki na spód:
70 g masła, roztopionego
140 g ciastek digestive, pokruszonych
Ciastka rozdrobnić blenderem lub wałkiem na piasek, wymieszać z roztopionym masłem. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (boki wysmarować masłem), masę ciasteczkową wcisnąć w dno, wyrównać, schłodzić pół godziny w lodówce.
Składniki na masę serową:
900 g twarogu zmielonego przynajmniej dwukrotnie (lub serka kremowego typu philadelphia)
250 g drobnego cukru
3 łyżki mąki pszennej
1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
skórka otarta z jednej cytryny
1,5 łyżeczki soku z cytryny
3 duże jajka
1 żółtko
200 ml kwaśnej gęstej śmietany (18%)
Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować, do gładkości. Nie miksować długo, tylko do połączenia się składników.
Masę serową wylać na schłodzony ciasteczkowy spód. Wyrównać.
Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. Zagotować wodę w czajniku. Owinąć formę podwójnie złożoną folią, co uchroni sernik od wody w trakcie pieczenia. Formę z sernikiem umieścić w większej formie lub naczyniu żaroodpornym, do którego nalać wodę do połowy wysokości formy z sernikiem.
Piekarnik nagrzać do 180°C. Wstawić formę z sernikiem i piec przez 10 minut. Po tym czasie obniżyć temperaturę do 110ºC i piec dodatkowe 30 minut* (lub dłużej, dopóki cała powierzchnia sernika nie będzie ścięta; sprawdzamy dotykając delikatnie patyczkiem powierzchni sernika na środku).
Wyłączyć piekarnik, sernik pozostawić w nim do przestudzenia na 1 godzinę, lekko uchylając drzwiczki. Wyjąć z piekarnika, ostudzić w formie. Posmarować polewą z kwaśnej śmietany, równo na całej powierzchni. Schłodzić w lodówce przez minimum 12 godzin.
Polewa z kwaśnej śmietany:
220 ml kwaśnej śmietany
1 łyżka drobnego cukru
2 łyżeczki soku z cytryny
Wszystkie składniki wymieszać, do gładkości.
Smacznego