Sernik na zimno z musem z czarnej porzeczki
Ciasteczkowy spód, delikatna śmietankowa masa twarogowa i intensywnie owocowy mus z czarnej porzeczki. Lekki, delikatny sernik, który pięknie prezentuje się na letnim stole. Polecam każdemu kto lubi lekko kwaskowaty smak owoców czarnej porzeczki przełamany słodyczą serka i twarogu : )
Polecam!
Składniki na spód:
160 g ciasteczek
80 g masła
Składniki na masę serową:
450 g sera twarogowego 3-krotnie zmielonego
250 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
100 g śmietany kremówki
130 g cukru pudru
2 1/2 łyżki żelatyny + 1/3 szklanki wody
Dodatkowo:
150 g czarnej porzeczki + kilka do dekoracji
1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w odrobinie wrzącej wodzie
Ciastka pokruszyć w malakserze, dodać roztopione masło, wymieszać aby powstał mokry piasek. Masą z ciasteczek wyłożyć spód tortownicy o średnicy 20 cm wyłożoną papierem do pieczenia i dokładnie docisnąć. Tortownicę włożyć do lodówki na około 30 minut.
Żelatynę do masy serowej rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, odłożyć. Ser twarogowy zmiksować z serkiem homogenizowanym i cukrem pudrem. Następnie dodać rozpuszczoną żelatynę, zmiksować. Na koniec dodać ubitą śmietanę i wymieszać delikatnie łyżką. Z masy serowej odłożyć 5 łyżek do miseczki a resztę wylać na ciasteczkowy spód. Schłodzić w lodówce.
Czarną porzeczkę zmielić blenderem, dodać odłożoną masę serową i żelatynę, połączyć. Włożyć do lodówki aby mus stężał, następnie udekorować wierzch sernika. Schłodzić w lodówce dodatkowo 3 godziny.
Smacznego!
Źródło inspiracji: Dorota z Moje Wypieki