Sernik mokka z gruszkami

Gruszki. kakao. ser. kawa

 

Chciałam upiec coś innego. Napewno sernik, ale napewno nie z brzoskwiniami i bez piany. Coś kakaowo-kawowego z owocem. Myślalam długo, aż w warzywniaku zobaczyłam piękne gruszki i wymyśliłam – sernik mokka z gruszkami.

 

Składniki na ciasto:

125 g masła

250 g mąki

80 g cukru

1 jajko

6 płaskich łyżek kawy cappuccino (proszku)

1 łyżka kakao

szczypta soli

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Masło stopić, wsypać cappuccino, wymieszać, przestudzić. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę, dodać 1 jajko, 80 g cukru, sól, ostudzone masło z kawą, zagnieść ciasto. Jest dość lepkie, ale takie ma być. Podzielić na 2 części. Uformować kule, zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki na 2 godziny.

 

Składniki na masę serową:

1000 g twarogu (zmielonego)

6 jajek

200 g cukru

200 g masła

Miękkie masło utrzeć z cukrem. Ucierając dodawać żółtka i twaróg. Białka ubić, powstałą pianę wymieszać delikatnie z masą serową.

 

Ponadto:

6 dużych gruszek

Formę wyłożyć papierem (u mnie tortownica o średnicy 26 cm, ale sernik był dość niski, więc można użyć mniejszej). Na dno zetrzeć jedną część zamrożonego ciasta. Wyłożyć masę serową. Na masę wyłożyć pokrojone w grubą kostkę gruszki, zetrzeć drugą część ciasta.

Piec około 70 minut w temperaturze 180ºC.

Podawać z bitą śmietaną, polane sosem czekoladowym.. mmm…

Smacznego :)

  

Comments are closed.