Sernik jogurtowy na zimno z czereśniami i galaretką
Czereśniowe kolczyki
Czy będąc małymi brzdącami robiliście piękne kolczyki zakładając na ucho parę czereśni?
Ja tak i to bardzo często ; )
Dzisiaj usłyszałam od mojego R:
„oceniam go bardzo wysoko” apropo mojego dzisiajszego deseru, co bardzo raduje moje serce, bo uwielbiam patrzeć jak ktoś z chęcią sięga po dokładkę moich słodkości.
Dzisiajszy serniko-jogurtowiec, który jest bardzo delikatny, rozpływający się w ustach, z ogromną ilością owoców i pyszną galaretką. Bardzo szybki i łatwy w przygotowaniu. Idealny na upalne dni, kiedy nie chcemy włączać piekarnika ; )
Spróbujcie sami! Bo warto!
Pozdrawiam i życzę wszystkim miłego weekendu!
Składniki na spód:
250 g ciastek digestive w czekoladzie (lub innych herbatników najlepiej zbożowych)
100 g masła
Składniki:
700 g jogurtu wiśniowego
200 g śmietany kremówki
1 czubata łyżka cukru pudru
3 czubate łyżki żelatyny
1/2 szklanki mleka
Dodatkowo:
2 galaretki o ulubionym smaku – u mnie wiśniowe (każda na 500 ml wody)
około 3 szklanki owoców – u mnie czereśnie i trochę poziomek
Zagotować 750-800 ml wody i zalać jeszcze gorącą galaretki, wymieszać proszek z wodą, odstawić do ostygnięcia i stężenia.
Formę tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć krążkiem wyciętym z papieru do pieczenia. Ciastka digestive pokruszyć na piasek (ja zrobiłam to blenderem, można pokruszyć wałkiem). Masło roztopić i wymieszać z ciastkami. Piaskową masą wylepić spód blaszki. Włożyć do lodówki i schłodzić przez minimum 30 minut.
Mleko zagotować i zalać żelatynę, porządnie wymieszać do połączenia się składników i odstawić do całkowitego ostygnięcia. ¦mietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Kremówkę połączyć z jogurtem, a na koniec dodać ostygniętą żelatynę, wymieszać, aż powstanie gładka masa.
Gotową masę wylać na ciasteczkowy spód i włożyć do lodówki, aby delikatnie masa stężała (około 30 minut). Następnie na wierzch poukłach wydrylowane czereśnie (lub innymi ulubionymi owocami) i zalać tężejącą galaretką. Schłodzić w lodówce (najlepiej przez całą noc).
Smacznego!