Sernik Izaura
Bardzo dobre połączenie, wręcz idealne czekoladowego ciasta z masą serową. Polany mleczną czekoladą, udekorowany wiórkami kokosowymi. Pyszny, wilgotny sernik, który rozpieszcza nasze podniebienie
Polecam!
Źródło przepisu: Kulinarne.info
Składniki na ciasto:
125 g masła roślinnego
2 jajka
3/4 szklanki mąki
1/4 szklanki cukru
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru waniliowego
Składniki na masę serową:
500 g sera śmietankowego
1 budyń waniliowy
3 jajka
2 łyżki masła
1/4 szklanki cukru
Dodatkowo:
50 g mlecznej czekolady
1 łyżeczka masła
1 łyżka kwaśniej śmietany
2 łyżki wiórków kokosowych
Masło roślinne rozpuścić w garnku z grubym dnem, dodać cukier, cukier waniliowy, mieszać do całkowitego ich rozpuszczenia i odstawić do ostygnięcia. Do chłodnej masy dodać żółtka, następnie wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i mieszać do połączenia się składników. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy kakaowej.
Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i przelać do niej ciasto.
Do miski wbić jajka i utrzeć je z masłem i cukrem, dodać serek, budyń waniliowy i wymieszać. Masę serową wyłożyć na masę kakaową. Zrobić kilka ruchów łyżka, aby powstały esy floresy z ciasta kakaowego i masy serowej.
Piec ok. 50 minut w 180oC. Sernik wystudzić na zewnątrz piekarnika. Kiedy ciasto ostygnie w kąpieli wodnej roztopić czekoladę, dodać do niej masło i śmietanę i połączyć aby powstała gładka masa. Polać wierzch sernika i udekorować wiórkami kokosowymi.
Chłodzić w lodówce kilka godzin i podawać.
Smacznego : )