Sernik domowy

 

Pewnie każdy z Was w swoim domu ma przepis na tradycyjny sernik. U nas są dwa. Sernik z brzoskwiniami i ten nazywany domowym.

Kakaowe kruche ciasto przełożone serową masą. Wypiek należy do tych prostych i lubianych :)

Jeśli jeszcze takiego nie pieklicie to polecam wypróbować. Na stole prezentuje się bardzo dobrze, a co najważniejsze smakuje każdemu ;-)

 

Składniki na kruche ciasto:

3 szklanki mąki

1 całe jajko

1 kostka margaryny

szklanki cukru pudru

2 łyżki kakao

1 cukier waniliowy

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę serową:

1 kg twarogu

3/4 szklanki cukru pudru

1 opakowanie cukru waniliowego

5 jajek

100 g masła

40 g (1 opakowanie) budyniu waniliowego

szczypta soli

Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać sól, cukier oraz zimne pokrojone w kostkę masło. Dodać resztę składników i ugnieść na jednolite i gładkie ciasto.

Podzielić na dwie części, włożyć do lodówki.

Utrzeć masło z cukrem i żółtkami, dodać twaróg i budyń. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy serowej. Wszystko delikatnie wymieszać. Blaszkę o wymiarach 25 x 35 wyłożyć papierem do pieczenia. Zetrzeć na tarce (na dużych oczkach) jedną część ciasta. Nałożyć masę serową  i na wierzch zetrzeć na tarce drugą część ciasta. Wstawić do piekarnika.

Piec w 190oC  około 45- 55 minut.

Wystudzić w piekarniku.

Smacznego ; )


Comments are closed.