Sernik domowy
Pewnie każdy z Was w swoim domu ma przepis na tradycyjny sernik. U nas są dwa. Sernik z brzoskwiniami i ten nazywany domowym.
Kakaowe kruche ciasto przełożone serową masą. Wypiek należy do tych prostych i lubianych
Jeśli jeszcze takiego nie pieklicie to polecam wypróbować. Na stole prezentuje się bardzo dobrze, a co najważniejsze smakuje każdemu
Składniki na kruche ciasto:
3 szklanki mąki
1 całe jajko
1 kostka margaryny
szklanki cukru pudru
2 łyżki kakao
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę serową:
1 kg twarogu
3/4 szklanki cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
5 jajek
100 g masła
40 g (1 opakowanie) budyniu waniliowego
szczypta soli
Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać sól, cukier oraz zimne pokrojone w kostkę masło. Dodać resztę składników i ugnieść na jednolite i gładkie ciasto.
Podzielić na dwie części, włożyć do lodówki.
Utrzeć masło z cukrem i żółtkami, dodać twaróg i budyń. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy serowej. Wszystko delikatnie wymieszać. Blaszkę o wymiarach 25 x 35 wyłożyć papierem do pieczenia. Zetrzeć na tarce (na dużych oczkach) jedną część ciasta. Nałożyć masę serową i na wierzch zetrzeć na tarce drugą część ciasta. Wstawić do piekarnika.
Piec w 190oC około 45- 55 minut.
Wystudzić w piekarniku.
Smacznego ; )