Sernik czekoladowy i nalewka z aronii

Czekoladowy toast ; ) 


Zapraszam Was na kawałek pysznego, wykwintnego czekoladowego sernika, który jest dość ciężki, intensywny w smaku, lekko truflowy, nie za słodki, ale za to rozpływa się w ustach. Serników upiekłam już kilka w swoim mysiowym i zwariowanym życiu, ale to pierwszy z dodatkiem gorzkiej czekolady, która nadaje wyjątkowego charakteru i pięknego koloru.

Do deseru serwuję domowej roboty nalewkę z aronii, którą przygotowałam pod koniec lata. Nalewka z aronii pita z umiarem znakomicie wpływa na serce, pomaga na nadciśnienie, krążenie (zimne stopy i ręce) wzmocnienie naczyń krwionośnych, hemoroidy, dlatego pijąc Wasze zdrowie życzę miłego, ciepłego wieczoru w gronie ukochanych Wam osób ; )

PS. Z nalewki zostały mi owoce aronii. Może znacie jakiś dobry przepis na ciasto z ich użyciem?

Pozdrawiam ;*


 Autorka przepisu: Dorotus76 (z moimi małymi zmianami)

 

Składniki na spód:

125 g ciastek digestive w czekoladzie

90 masła, stopionego

Ciastka kruszymy lub mielimy na proszek blenderem, dodajemy stopione masło. Układamy w foremce o średnicy 20 cm wyłożonej papierem, schładzamy w lodówce przez około 30 minut.


Ponadto na masę serową:

500 g Philadelphii, można również użyć twarożku śmietankowego

115 g brązowego cukru

125 g gorzkiej czekolady

2 jaja

125 ml kremówki

Ser miksujemy z cukrem na gładko, dodajemy czekoladę, stopioną na parze i ostudzoną, jaja, kremówkę. Dokładnie miksujemy. Masa powinna być gładka i jednolita. Wylewamy na schłodzony spód.

Pieczemy w 160 stopniach przez około 1,5 godziny (z twarogiem innym niż Philadelphia – krócej, około 1h 10 min).

Ostudzić, włożyć na kilka godzin do lodówki, udekorować.


Składniki na nalewkę:

2 kg owoców aronii

1 kg cukru

0,7 litra spirytusu 70%

Dojrzałe owoce aronii umyć, wsypać do dużego słoja, dodać cukier i delikatnie wymieszać, przykryć talerzem i zostawić na 2 dni, aż owoce puszczą sok. Po tym czasie zaczyn zalać spirytusem i macerować w ciepłym miejscu 4 tygodnie, co kilka dni wstrząsając naczyniem. Po tym czasie przefiltrować i przelać do butelek. Nalewka z aronii przygotowana tym sposobem powinna dojrzewać co najmniej przez 3 miesiące. 

Smacznego :)



Comments are closed.