Sernik czekoladowy i nalewka z aronii
Czekoladowy toast ; )
Zapraszam Was na kawałek pysznego, wykwintnego czekoladowego sernika, który jest dość ciężki, intensywny w smaku, lekko truflowy, nie za słodki, ale za to rozpływa się w ustach. Serników upiekłam już kilka w swoim mysiowym i zwariowanym życiu, ale to pierwszy z dodatkiem gorzkiej czekolady, która nadaje wyjątkowego charakteru i pięknego koloru.
Do deseru serwuję domowej roboty nalewkę z aronii, którą przygotowałam pod koniec lata. Nalewka z aronii pita z umiarem znakomicie wpływa na serce, pomaga na nadciśnienie, krążenie (zimne stopy i ręce) wzmocnienie naczyń krwionośnych, hemoroidy, dlatego pijąc Wasze zdrowie życzę miłego, ciepłego wieczoru w gronie ukochanych Wam osób ; )
PS. Z nalewki zostały mi owoce aronii. Może znacie jakiś dobry przepis na ciasto z ich użyciem?
Pozdrawiam ;*
Autorka przepisu: Dorotus76 (z moimi małymi zmianami)
Składniki na spód:
125 g ciastek digestive w czekoladzie
90 masła, stopionego
Ciastka kruszymy lub mielimy na proszek blenderem, dodajemy stopione masło. Układamy w foremce o średnicy 20 cm wyłożonej papierem, schładzamy w lodówce przez około 30 minut.
Ponadto na masę serową:
500 g Philadelphii, można również użyć twarożku śmietankowego
115 g brązowego cukru
125 g gorzkiej czekolady
2 jaja
125 ml kremówki
Ser miksujemy z cukrem na gładko, dodajemy czekoladę, stopioną na parze i ostudzoną, jaja, kremówkę. Dokładnie miksujemy. Masa powinna być gładka i jednolita. Wylewamy na schłodzony spód.
Pieczemy w 160 stopniach przez około 1,5 godziny (z twarogiem innym niż Philadelphia – krócej, około 1h 10 min).
Ostudzić, włożyć na kilka godzin do lodówki, udekorować.
Składniki na nalewkę:
2 kg owoców aronii
1 kg cukru
0,7 litra spirytusu 70%
Dojrzałe owoce aronii umyć, wsypać do dużego słoja, dodać cukier i delikatnie wymieszać, przykryć talerzem i zostawić na 2 dni, aż owoce puszczą sok. Po tym czasie zaczyn zalać spirytusem i macerować w ciepłym miejscu 4 tygodnie, co kilka dni wstrząsając naczyniem. Po tym czasie przefiltrować i przelać do butelek. Nalewka z aronii przygotowana tym sposobem powinna dojrzewać co najmniej przez 3 miesiące.
Smacznego :)