Sernik cytrynowy
Zapraszam na sernik w świątecznym klimacie. Na ciasteczkowym spodzie, z wyczuwalnym cytrynowym aromatem w masie serowej z polewą śmietanowo – cytrynową. Sernik jest delikatny, kremowy, niemal rozpływający się w ustach.
Wygląda pysznie, smakuje jeszcze lepiej
Dacie się skusić?
Składniki na spód:
180 g ciasteczek zbożowych
60 g masła
Składniki na masę serową:
700 g twarogu lub sera z wiaderka
1 szklanka cukru
4 jajka
200 g śmietany 18%
50 ml soku z cytryny
1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
Składniki na polewę:
200 g śmietany 18%
3 łyżki soku z cytryny
skórka starta z 1 cytryny
2 łyżki cukru pudru
Ciasteczka zmielić w blenderze, dodać roztopione masło i wymieszać aby powstał z ciasteczek „mokry piasek”, masę przełożyć do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać wierzch ręką. Schłodzić w lodówce przez 30 minut.
W międzyczasie z misie miksera zmiksować jajka z cukrem (około 3 minuty na średnich obrotach miksera), następnie dodać budyń, zmiksować aby nie było grudek, następnie dodać twaróg, śmietanę i sok z cytryny. Dokładnie wymieszać. Masę wylać na schłodzony spód i piec w kąpieli wodnej* w 250oC przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120oC i piec kolejne 60 minut. Pod koniec pieczenia wymieszać składniki na polewę śmietanową. Wyjąć sernik i rozprowadzić równo na wierzchu sernika. Wsadzić do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć i zostawić sernik w środku (nie otwierając drzwiczek piekarnika) do ostygnięcia. Następnie schładzać sernik w lodówce najlepiej całą noc.
Smacznego!
*Równocześnie wkładając do piekarnika sernik wkładamy żaroodporne naczynie wypełnione wrzącą wodą (około 1 1/2 szklanki wody) na spód piekarnika.