Rozgrzewająca zupa krem marchewkowa
Pyszna, zupa z marchwi, zmiksowana na krem. Z dodatkiem chili i imbiru co sprawia, że zupa naprawdę Was rozgrzeje. Idealna na zimowe obiady.
Mojemu R. mimo, że jest stanowczo mięsożerny bardzo smakowała
Polecam!
Składniki:
1 kg marchwi
2 cebule
3 ząbki czosnku
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy extra vergine
szczypta chilli
1 łyżka ziół prawalsalskich
1/2 łyżki imbiru
do smaku: pieprz i sól
2 łyżki soku z cytryny
2 1/2 szklanki bulionu
W dużym garnku rozgrzać oliwę, cebulę obrać pokroić w kostkę, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę i rzucić na rozgrzany olej.
Marchewkę umyć, obrać i pokroić w talarki. Dodać do garnka razem z masłem i smażyć wszystko około 10 minut (dość często mieszając składniki).
Następnie wlać bulion, wsypać zioła, chili, imbir, sól i pieprz. Gotować pod przykryciem, na małym gazie około 40 minut (aż warzywa zmiękną). Dodać sól, pieprz i sok z cytryny do smaku.
Zupę zmiksować na gładki krem.
Serwować z ryżem i szczypiorkiem.
Smacznego!