Rossiysky z ziarnami
100% żytni chleb na zakwasie żytnim. Chrupiąca skórka, mięsisty, wilgotny miąższ z dodatkiem ziaren słonecznika. Brzmi dobrze? Kanapki z takim chlebem od razu poprawiają humor i dają mnóstwo energii na cały dzień
Miłego poniedziałku!
Źródło: Piekarnika Tatter
Składniki:
320 g zaczynu zakwasowego żytniego razowego*
280 g wody
480 g jasnej mąki żytniej
10 g soli
100 g ziaren słonecznika
Do zaczynu dodać wodę i dobrze wymieszać. Wsypać mąkę i sól, dodać ziarna słonecznika, wyrobić lepkie, raczej luźne ciasto. Trwa to zaledwie 2-3 minuty. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem i posypanej mąką żytnią. Zakryć naoliwioną folią i zostawić do wyrośnięcia (dobrze jest poczekać, aż chleb urośnie nieco (1/2 cm) ponad foremkę). Przed pieczeniem wierzch chleba posmarowałam oliwą, włożyć go do pieca rozgrzanego do 210 stopni C i piec 15 minut. Potem temperaturę zmniejszyć do 190 stopni C i piekłam kolejne 40-45 minut.
Kroić po całkowitym ostygnięciu (najmniej odczekać conajmniej 12 godzin).
* jak zrobić zaczyn zakwasowy?
50 g zakwasu żytniego
150 g maki żytniej u mnie ty 720
300 g wody
Wszystkie składniki wymieszać i szczelnie przykryć i zostawić na 12-24 godziny. Po tym czasie zaczyn jest gotowy do użycia.
Smacznego!