Rosół wołowo – drobiowy wg kuchni pięciu przemian
Kolejna zupa z cyklu ‚kuchnia pięciu przemian’. Bardzo rozgrzewający, aromatyczny rosół wołowo – drobiowy z ulubionymi warzywami i przyprawami, które nadają zupie pikanterii i oryginalnego smaku.
Warto spróbować!
Źródło przepisu: Anna Ciesielska „Filozofia Zdrowia”
Składniki:
g – 4 litry wrzącej wody, dodać:
g – 1/3 łyżeczki tymianku i/lub szczyptę kurkumy,
s ł – 1/3 łyżeczki kminku,
s ł – 1/2 kg wołowiny lub cielęciny z kością (np. gicz),
gotować 1,5 godz. a potem dodać:
s ł – 4-5 średnich przekrojonych marchewek,
s ł – dużą pietruszkę (przekrojoną wzdłuż),
o – 2 duże całe cebule lub por i kawałek selera,
o – 3 pokrojone ząbki czosnku,
o – 1 / 2 łyżeczki imbiru,
o – pieprz cayenne na czubku noża,
sn – łyżeczkę wegety, soli do smaku,
k – 1/2 kurczaka
k – szczyptę bazylii, mały pęczek zielonej pietruszki, kilka liści selera i kopru związanych w pęczek,
Gotować około 1 godz.
Wyjąć mięso i jarzyny, uzupełnić zupę wrzątkiem ( g ) , dodać szczyptę majeranku ( g ) , szczyptę kminku ( s ł ) , dopieprzyć do smaku
pieprzem białym i czarnym ( o ) , ewentualnie dosolić ( s n ) .
Można podawać z makaronem, lanymi kluskami, ziemniakami, kaszą kuskus, kaszą kukurydzianą.
Oznaczenia w tekście:
k – smak kwaśny
g – smak gorzki
s ł – smak słodki
o – smak ostry
sn- smak słony