Rosół wołowo – drobiowy wg kuchni pięciu przemian

Rosól wolowo - drobiowy1

Rosól wolowo - drobiowy2

Rosól wolowo - drobiowy3

 

Kolejna zupa z cyklu ‚kuchnia pięciu przemian’. Bardzo rozgrzewający, aromatyczny rosół wołowo – drobiowy z ulubionymi warzywami i przyprawami, które nadają zupie pikanterii i oryginalnego smaku.

Warto spróbować!

Źródło przepisu: Anna Ciesielska „Filozofia Zdrowia”

 

Składniki:

g – 4 litry wrzącej wody, dodać:

g – 1/3 łyżeczki tymianku i/lub szczyptę kurkumy,

s ł – 1/3 łyżeczki kminku,

s ł – 1/2 kg wołowiny lub cielęciny z kością (np. gicz),

gotować 1,5 godz. a potem dodać:

s ł – 4-5 średnich przekrojonych marchewek,

s ł – dużą pietruszkę (przekrojoną wzdłuż),

o – 2 duże całe cebule lub por i kawałek selera,

o – 3 pokrojone ząbki czosnku,

o – 1 / 2 łyżeczki imbiru,

o – pieprz cayenne na czubku noża,

sn – łyżeczkę wegety, soli do smaku,

k – 1/2 kurczaka

k – szczyptę bazylii, mały pęczek zielonej pietruszki, kilka liści selera i kopru związanych w pęczek,

Gotować około 1 godz.

Wyjąć mięso i jarzyny, uzupełnić zupę wrzątkiem ( g ) , dodać szczyptę majeranku ( g ) , szczyptę kminku ( s ł ) , dopieprzyć do smaku
pieprzem białym i czarnym ( o ) , ewentualnie dosolić ( s n ) .

Można podawać z makaronem, lanymi kluskami, ziemniakami, kaszą kuskus, kaszą kukurydzianą.

Oznaczenia w tekście:

k – smak kwaśny

g – smak gorzki

s ł – smak słodki

o – smak ostry

sn- smak słony

Comments are closed.