Rolada biszkoptowa z jabłkami

Delikatność i prostota zawinięta w roladzie

 

Dzisiaj warstwa pieczonych jabłek otulona delikatnym, puszystym, biszkoptowym ciastem, posypana cukrem pudrem. Rolada smakuje jak puszek : ) Bardzo szybka w wykonaniu, szybka w upieczeniu, idealna do popołudniowej herbaty w gronie najbliższych.

Przepis od niepamiętnych czasów w każdym notatniku kobietki u nas w rodzinie, dawno nie pieczony u mnie w domu. Wszystkim bardzo smakowała ; )

Życzę wszystkim miłego rozpoczynającego się weekendu : )

 

 

Składniki:

1 szklanka cukru

5 jajek

6 jabłek

1 szklanka mąki

cukier waniliowy

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka oleju

cynamon – ilość wg uznania

Jabłka obierać, umyć i obrać ze skórki. Pociąć w cienkie platry i wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Delikatnie posypać cynamonem. Ubić biszkopt. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, cukier waniliowy i nadal ubijać, aż do jego rozpuszczenia, po czym dodać żółtka i krótko całość wymieszać. Następnie wsypać mąkę z proszkiem i łyżkę oleju, dokładnie mieszać i wylewać masę na jabłka.

Piec w piekarniku o temperaturze 160 – 170oC około 30 minut (do suchego patyczka).

Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, odwrócić na czystą ściereczkę, delikatnie ściągnąć papier i zawinąć w roladę. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego :- )


Comments are closed.