Rogaliki z makiem

 

 

Dzień dobry!

Już po śniadaniu?

Jeśli nie to zapraszam na drożdżowe rogale z makiem. Z chrupiącą skórką i puszystym wnętrzem, delikatne i bardzo smaczne!

Miłego dnia ; )

 

Składniki:

450 g mąki pszennej

30 g świeżych drożdży

200 ml wody

2 czubate łyżki maku

1 łyżeczka cukru

1 łyżka soli

2 łyżki oliwy z oliwek

 

W 100 ml letniej wody rozpuścić drożdże z cukrem i odstawić do spienienia na 15 minut.

Do misy przesiać mąkę, dodać sól, mak, resztę wody, oleju i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiać aż powstanie gładkie, nieklejące się ciasto – najlepiej mikserem, można też ręcznie.

Odstawić ciasto do wyrośnięcia na około 2 godziny.

Po tym czasie podzielić ciasto na 2 kulki, każdą z nich rozwałkować na kształt koła i pokroić na 4 trójkąty i zwinąć w rogalik. To samo zrobić z drugą połową ciasta. Ułożyć na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia.

Zostawić do ponownego napuszenia na 30 minut.

Piec w 200oC około 18-20 minut.

Wystudzić na kratce.

Smacznego :)


Comments are closed.