Rogaliki z makiem
Dzień dobry!
Już po śniadaniu?
Jeśli nie to zapraszam na drożdżowe rogale z makiem. Z chrupiącą skórką i puszystym wnętrzem, delikatne i bardzo smaczne!
Miłego dnia ; )
Składniki:
450 g mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
200 ml wody
2 czubate łyżki maku
1 łyżeczka cukru
1 łyżka soli
2 łyżki oliwy z oliwek
W 100 ml letniej wody rozpuścić drożdże z cukrem i odstawić do spienienia na 15 minut.
Do misy przesiać mąkę, dodać sól, mak, resztę wody, oleju i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiać aż powstanie gładkie, nieklejące się ciasto – najlepiej mikserem, można też ręcznie.
Odstawić ciasto do wyrośnięcia na około 2 godziny.
Po tym czasie podzielić ciasto na 2 kulki, każdą z nich rozwałkować na kształt koła i pokroić na 4 trójkąty i zwinąć w rogalik. To samo zrobić z drugą połową ciasta. Ułożyć na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia.
Zostawić do ponownego napuszenia na 30 minut.
Piec w 200oC około 18-20 minut.
Wystudzić na kratce.
Smacznego