Rogaliki krucho – drożdżowe z jabłkowym nadzieniem
Przygoda, przygoda, każdej chwili szkoda.. ; )
Spójrz, bracie, choć raz, trzeźwo na świat,
Ceń nauki wszystkie, jeśli masz ambicje,
Gdy nadejdzie czas, zawoła nas,
Stary las nad rzeką szumem drzew z daleka.Przygoda, przygoda, każdej chwili szkoda,
Świat jest piękny, czy to znasz?
Otwórz oczy, patrz, otwórz oczy, patrz!
La, la, la… otwórz oczy, patrz.Piłkę kopać chcesz, na trawę spiesz,
Zagraj razem z nami, zagraj z kolegami,
Rankiem, kiedy świt puka do drzwi,
Ciągną młodych w pole harce i swawole.Przygoda, przygoda, każdej chwili szkoda,
Świat jest piękny, czy to znasz?
Otwórz oczy, patrz, otwórz oczy, patrz!
La, la, la… otwórz oczy, patrz.
Czas zacząć tydzień przygody.
Dzisiaj moja pierwsza przygoda z drożdzami instant – efekt? Cudowny! Bez martwienia się czy tym wybrednym drożdżom zachowującym się jak księżeta z bajki dogodzę temperaturą mleka, czy mi wyrosną czy też nie będą miały na to ochoty. Jeśli będzie taka możliwość to zawsze skorzystam z tego ułatwienia.
Do tego znalazłam nowy przepis na rogaliki z wykorzystaniem śmietany. To są najlepsze rogaliki jakie w życiu jadłam – mięciutkie, delikatne, maślane. Świetnie wspołpracuje się z ciastem, nie kleją się do rąk i łatwo rozwałkowują, nie trzeba długo wyrabiać ciasta, a to już wielkie +!. Już zawsze będę takie piekła!
Jutro? Następna wakacyjna przygoda – wyjeżdżamy rano do Chorwacji, na wyspę Hvar i z tej okazji upiekłam na drodę rogaliki, które zawsze doskonale spełniają swoją rolę jako słodka przekąska w czasie podróży – są słodkie, sycące, smaczne i niezastąpione! Teraz siebie samą klaskam po dłoniach żeby zostało coś na jutro, ale co ja za to mogę, że najlepiej smakują jeszcze ciepłe..
Kapelusz? – jest
Buty na jeżozwierzaki? – są!
Rogaliki? – też
No to w drogę!
Składniki na ciasto:
4 szklanki mąki pszennej
250 g masła
3 jajka
250 ml kwaśnej śmietany (18%)
2 opakowania drożdży instant dr Oetkera (te po 7g każda)
2 łyżki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
½ łyżeczki soli
Składniki na nadzienie:
5 dużych jabłek, obranych, pokrojone w małą kostkę
1 lyżka soku z cytryny
cukier do smaku (to zależy od słodkości jabłek)
cynamon
Dodatkowo:
1 jajko
1 łyżeczka mleka
Jabłka wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny, dodać cynamon i odstawić na 1 godzinę.
Makę przesiać z solą do miski, wsypać drożdże, cukier i cukier waniliowy, dokładnie wymieszać. Dodać masło. Dobrze posiekać nożem, aż powstaną grudki ciasta, dodać śmietanę, wymieszać i wbić jajka, znów wymieszać. Ciasto wyłożyć na stół i dokładnie zagnieść. Zostawić przykryte na 30 minut. Podzielić na 4 czesci i każdą rozwałkować. Placki podzielić na 8 czesci, na każdą część wykładać łyżkę nadzienia i zwijać piękne rogale. Do kubka wbić jedno jajko i szybko rozmącić je z 1 łyżeczką mleka. Posmarować każdy rogalik i posypać delikatnie grubym cukrem.
Piec ok 20 minut w 180oC, do złotego koloru.
Smacznego : )