Rogaliki drożdżowe z dodatkiem ziemniaków
Dzięki dodatkowi małej ilości ziemniaków rogaliki zachowują dłużej świeżość, a ich obecność w cieście wcale nie jest wyczuwalna. Są delikatne i puszyste – takie jak lubimy!
Spróbujcie koniecznie!
Składniki:
600 g mąki pszennej
40 g drożdży
250 ml ciepłego mleka
6 łyżek cukru
4 łyżki roztopionego masła
2 roztrzepane jajka
2 ugotowane i ostudzone ziemniaki (około 160g)
Dodatkowo:
marmolada
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z 1 łyżką cukru, zostawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Ziemniaki rozgnieść widelcem lub blenderem na gładką masę.
Mąkę przesiać do miski, dodać roztrzepana jajka, ziemniaki, masło, cukier i wyrośnięty rozczyn, wyrobić gładkie ciasto (może delikatnie kleić się do rąk). Uformować kulką z ciasta, przełożyć do miski i przykryć lnianą ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 2 godziny.
Po tym czasie ciasto podzielić na 3 części, z każdej rozwałkować koło, każde pociąć na 8 części. Na grubszy koniec nałożyć łyżeczkę marmolady i zwinąć w rogalik.
Układać na blasze wyłożone papierem do pieczenia w większych odstępach.
Piec w 190oC około 15-20 minut (na złoty kolor).