Pyszna babka ucierana wg Babci Marylki

Znak firmowy mojej Babci


Ta babka zawsze kojarzy i będzie się kojarzyć z moja ukochaną Babcią ; ) to jedna z najlepszych babek na świecie! Wilgotna, puszysta, bardzo prosta i szybka w wykonaniu – idealna. Tak naprawdę najlepiej smakuje u babci, dlatego kroje babkę na kawałki i idę do babci na kawę : )



Składniki:

6 jajek – oddzielnie białka i żółtka

4 łyżki oleju

3/4 kostki margaryny o masie 250g

2 szklanki mąki

2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki octu

1 i 1/3 szklanki cukru

1 opakowanie cukry waniliowego

W misce utrzeć mikserem na najwyższych obrotach margarynę z cukrem i cukrem waniliowym na lekki puch. Następnie do masy dodać żółtka i dobrze utrzeć, wlać olej. Na niższych obrotach dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wlać ocet a na końcu białką ubić na sztywną pianę i  delikatnie wmieszać w przygotowane ciasto i wlać do keksówki lub do formy z kominem.

Piec ok 1 godzinę (do suchego patyczka) w 180oC.

Smacznego!


Comments are closed.