Pyszna babka ucierana wg Babci Marylki
Znak firmowy mojej Babci
Ta babka zawsze kojarzy i będzie się kojarzyć z moja ukochaną Babcią ; ) to jedna z najlepszych babek na świecie! Wilgotna, puszysta, bardzo prosta i szybka w wykonaniu – idealna. Tak naprawdę najlepiej smakuje u babci, dlatego kroje babkę na kawałki i idę do babci na kawę : )
Składniki:
6 jajek – oddzielnie białka i żółtka
4 łyżki oleju
3/4 kostki margaryny o masie 250g
2 szklanki mąki
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki octu
1 i 1/3 szklanki cukru
1 opakowanie cukry waniliowego
W misce utrzeć mikserem na najwyższych obrotach margarynę z cukrem i cukrem waniliowym na lekki puch. Następnie do masy dodać żółtka i dobrze utrzeć, wlać olej. Na niższych obrotach dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wlać ocet a na końcu białką ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w przygotowane ciasto i wlać do keksówki lub do formy z kominem.
Piec ok 1 godzinę (do suchego patyczka) w 180oC.
Smacznego!