Puszyste ciasto drożdżowe z kruszonką
Szybkoznikające ciasto drożdżowe
Najczęściej kojarzy mi się z babcinym domem, miłością i uśmiechem, w którym zawsze pachnie ciastem, a na poliku czuć pocałunek od ukochanej babci.
Ciasto jest bardzo puszyste, pachnące, wilgotne, wysokie z dużą ilością mojej ulubionej kruszonki. Proste, bez żadnych udziwnień, bez owoców, ale jakie pyszne! U nas krojone jeszcze na ciepło, bo nie potrafię sobie zakodować w głowie, że drożdżowe ciasto jeszcze ciepłe nie jest zdrowe – zniknęło w ciągu godziny, bo mieliśmy gości w Radka przerwie między zajęciami : )
Można delektować się smakiem samego ciasta lub wcinać je z dodatkiem ulubionej konfitury lub nutellą. Mniam!
Składniki:
300 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki drożdży suchych (6 g) lub 12 g drożdży świeżych
pół szklanki letniego mleka (125 ml)
1 jajko
50 g roztopionego masła
45 g cukru
1/4 łyżeczki soli
Ponadto:
1 jajko, roztrzepane – do posmarowania
Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn), dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski, przykryć ręczniczkiem lnianym, pozostawić do podwojenia objętości (około 90 minut).
Po tym czasie ciasto lekko wyrobić, wyłożyć do głębokiej keksówki o wymiarach 13 x 27 cm (lub dwóch mniejszych). Forma powinna być uprzednio wysmarowana masłem i wysypana bułką tartą. Ciasto przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do napuszenia, na 30 – 40 minut. Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką.
Kruszonka:
50 g masła, miękkiego
10 płaskich łyżek mąki
4 łyżki cukru
8 g opakowanie cukru waniliowego
Wszystkie składniki wyrobić między palcami na kruszonkę (jeśli jest zbyt mokra dodać więcej mąki, jeśli sucha – masła). Piec w temperaturze 180ºC przez około 35 minut. Po wystudzeniu pokroić.
Smacznego!