Puszyste ciasto drożdżowe z kruszonką

Szybkoznikające ciasto drożdżowe

 

Najczęściej kojarzy mi się z babcinym domem, miłością i uśmiechem, w którym zawsze pachnie ciastem, a na poliku czuć pocałunek od ukochanej babci.

Ciasto jest bardzo puszyste, pachnące, wilgotne, wysokie z dużą ilością mojej ulubionej kruszonki. Proste, bez żadnych udziwnień, bez owoców, ale jakie pyszne! U nas krojone jeszcze na ciepło, bo nie potrafię sobie zakodować w głowie, że drożdżowe ciasto jeszcze ciepłe nie jest zdrowe – zniknęło w ciągu godziny, bo mieliśmy gości w Radka przerwie między zajęciami : )

Można delektować się smakiem samego ciasta lub wcinać je z dodatkiem ulubionej konfitury lub nutellą. Mniam!

 

 

Składniki:

300 g mąki pszennej

1,5 łyżeczki drożdży suchych (6 g) lub 12 g drożdży świeżych

pół szklanki letniego mleka (125 ml)

1 jajko

50 g roztopionego masła

45 g cukru

1/4 łyżeczki soli

Ponadto:

1 jajko, roztrzepane – do posmarowania

Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn), dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski, przykryć ręczniczkiem lnianym, pozostawić do podwojenia objętości (około 90 minut).

Po tym czasie ciasto lekko wyrobić, wyłożyć do głębokiej keksówki o wymiarach 13 x 27 cm (lub dwóch mniejszych). Forma powinna być uprzednio wysmarowana masłem i wysypana bułką tartą.  Ciasto przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do napuszenia, na 30 – 40 minut. Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką.


Kruszonka:

50 g masła, miękkiego

10 płaskich łyżek mąki

4 łyżki cukru

8 g opakowanie cukru waniliowego


Wszystkie składniki wyrobić między palcami na kruszonkę (jeśli jest zbyt mokra dodać więcej mąki, jeśli sucha – masła). Piec w temperaturze 180ºC przez około 35 minut. Po wystudzeniu pokroić.

Smacznego!

 


Comments are closed.